Francesco Starace: Εξηλεκτρισμός και ΑΠΕ το "φάρμακο" της ενεργειακής κρίσης - Πως θα πετύχουμε μείωση 40% στο κόστος ενέργειας μέχρι το 2030

28 11 2021 | 09:20

Με «όχημα» τον εξηλεκτρισμό και σαφή προσανατολισμό στην επίτευξη των στόχων καθολικής απανθρακοποίησης μέχρι το 2040, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη, Enel, δηλώνει πως μέχρι το 2030 σε σχέση με το 2021, θα έχει πετύχει 80% αύξηση των εισοδημάτων των πελατών της, 40% μείωση στο συνολικό κόστος της πωλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας και 50% μείωση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα. Τα παραπάνω παρουσίασε ο Francesco Starace, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Enel, μιλώντας στα πλαίσια της Capital Markets Day που πραγματοποιήθηκε εχθές. 

Ξεχωρίζοντας 3 κατηγορίες πελατών, Business to Customer (B2C), Business to Business (B2B) και Business to Government (B2G), πρόθεση της Enel, όπως αποτυπώνεται στο στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου μέχρι το 2030, είναι η ενίσχυση του εξηλεκτρισμού για τους εν λόγω πελάτες, με ταυτόχρονη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ειδικότερα, η εμπορική στρατηγική του Ομίλου ανά κατηγορία πελατών εξειδικεύεται ως εξής:

  • Business to Business: Η Enel ως εταίρος για την βελτιστοποίηση του ενεργειακού κόστος και βελτίωση της βιωσιμότητας προς το net zero
  • Business to Consumer: Ο εξηλεκτρισμός ως πηγή αποδοτικότητας και εξοικονόμησης
  • Business to Government: Αξιοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας για την παροχή εξατομικευμένων λύσεων

Λαμβάνοντας υπόψη τον διπλασιασμό των επενδύσεων σε υποδομές, ο ιταλικός όμιλος αναμένει αύξηση του περιθωρίου (margin) κατά 2.6 φορές το διάστημα 2021-2030, υποστηριζόμενο από μια ενιαία πλατφόρμα, η οποία θα διαχειρίζεται την μεγαλύτερη βάση πελατών παγκοσμίως μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της στρατηγικής του Ομίλου στις χώρες που έχει ολοκληρωμένη ή εν δυνάμει ολοκληρωμένη παρουσία (Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Χιλή Κολομβία και Περού) συνοψίζονται στα εξής:

  • 80% αύξηση στα εισοδήματα σε σχέση με το 2021
  • Ευρέως σταθερές ταρίφες στους πελάτες
  • 40% μείωση του κόστους της πωλούμενης ενέργειας σε σχέση με το 2021.

Η αύξηση των προς πώληση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και η ανάπτυξη των υπηρεσιών εκτός των βασικών εμπορευμάτων βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με την συνολική μείωση του κόστους. Συγκεκριμένα, το συνολικό κόστος αναμένεται να υποχωρήσει περίπου κατά 50%, λόγω και της πολύ μεγαλύτερης εξάρτησης του ομίλου σε δική του παραγωγή για την κάλυψη των αναγκών προμήθειας, καθώς και λόγω του μεγαλύτερου μεριδίου ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής του Ομίλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ομίλου, η αξία που δημιουργείται για τους πελάτες αναμένεται να επιφέρει μείωση κατά 40% στις δαπάνες ενέργειας των πελατών, παράλληλα με μείωση έως και 80% στο ανθρακικό τους αποτύπωμα μέχρι το 2030.

f

 

f

 

f

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο παρουσιάζει η ενιαία πλατφόρμα που αναμένεται να εισαγάγει η ιταλική εταιρεία για την διαχείριση του πελατολογίου της και το οποίο θα ανέρχεται στους 70 εκατομμύρια πελάτες. Όπως αποτυπώνεται και στα παρακάτω νούμερα πρόκειται για κάτι «μεγαλειώδες» και προμηνύει σημαντικές αλλαγές στην αγορά προμήθειας και την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, με δεδομένο ότι η αυξανόμενη διείσδυση του εξηλεκτρισμού στην καθημερινή ζωή αναδύει νέες ανάγκες και προκλήσεις τόσο από την άποψη της κατανάλωσης όσο και από την άποψη της διαχείρισης της ενέργειας.

d

Ως προς το μεσοδιάστημα 2021-2024, οι ανάλογες εκτιμήσεις του Ομίλου κάνουν λόγο για αύξηση του εισοδήματος των πελατών κατά 26% και αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25%. Τα παραπάνω «μεγέθη» συνοδεύονται από μείωση του συνολικού κόστους της πωλούμενης ενέργειας περίπου κατά 15% σε σχέση με το 2021, ως απόρροια μιας μείωσης στο κόστος παραγωγής ενέργειας κατά 23%.

Επενδύσεις-μαμούθ σε πράσινη ενέργεια μέχρι το 2030

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας στην Ευρώπη, Enel, θα δαπανήσει 170 δισ. Ευρώ μέχρι το 2030 και θα προσπαθήσει να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από εταίρους και άλλους για τα projects της, καθώς προωθεί τα σχέδια της για πλήρη αφαίρεση του άνθρακα από τις δραστηριότητές της μέχρι το 2040.

Ο όμιλος δήλωσε πως θα δαπανήσει 70 δισ. Ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να τριπλασιάσει την χωρητικότητά του στα 129 GW.

Η Enel, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πράσινης ενέργειας παγκοσμίως, σχεδιάζει επίσης να εγκαταλείψει την παραγωγή άνθρακα και αερίου μέχρι το 2027 και το 2040 αντιστοίχως, και θα βγει από τις δραστηριότητες λιανικής αερίου μέχρι το 2040.

"Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντλώντας αξία από το μεγαλύτερη ιδιωτικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στον κόσμο”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Francesco Starace.

Τα EBITDA αναμένεται να αυξηθούν 12% στα 21-21,6 δισ. ευρώ το 2024, ενώ το καθαρό χρέος θα αυξηθεί στα 61-62 δισ. ευρώ το 2024 από τα 53-54 δισ. ευρώ αυτό το έτος, για να βοηθήσει στην αύξηση της χρηματοδότησης.

Η εταιρεία θα πληρώσει σταθερό μέρισμα που θα αυξηθεί κατά 13% στα 0,43 ευρώ ανά μετοχή, στο διάστημα 2021-2024.

Ο όμιλος, ο οποίος ελέγχει την ισπανική εταιρεία κοινής ωφελείας Endesa, δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσελκύσει 40 δισ. ευρώ από τρίτους, ανεβάζοντας τις συνολικές δαπάνες στα 210 δισ. ευρώ, καθώς επιδιώκει να αυξήσει τα κέρδη και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων.

 

 

 

25 Νοεμβρίου 2021

energypress