Επαναξιολόγηση του επενδυτικού της πλάνου για την Ελλάδα προαναγγέλει η Enel - «Η έκτακτη εισφορά, αποδομεί την εμπιστοσύνη», το μήνυμα του CEO Φρ. Σταράτσε.
Σε επανεξέταση των επενδυτικών της σχεδίων για την Ελλάδα προτίθεται να προχωρήσει η πολυεθνική Enel στον απόηχο των ανακοινώσεων ΥΠΕΝ για το «πακέτο» μέτρων αντιμετώπισης του ελλείμματος των ΑΠΕ.
Το γνωστοποίησε χθες ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Enel, Φραντσέσκο Σταράτσε στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης για την ετήσια παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου του ομίλου, το οποίο παρακολούθησαν οι μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί οίκοι, επενδυτικά σχήματα και εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.
Ερωτηθείς κατά την συνέντευξη που ακολούθησε την λεγόμενη «Global Market’s Day», ο Σταράτσε εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση με την επιβολή από την ελληνική κυβέρνηση έκτακτης εισφοράς στις ΑΠΕ, λέγοντας ότι αυτή είναι λάθος, τρομάζει τους επενδυτές και υπονομεύει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής οικονομικών του ομίλου Αλμπέρτο Ντε Πάολι, που μίλησε για αύξηση του country risk. Κοινός παρονομαστής των δηλώσεων της διοικητικής πυραμίδας της ιταλικής πολυεθνικής ήταν ότι η απόφαση ΥΠΕΝ για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις ΑΠΕ, την υποχρεώνει να επαναξιολογήσει τα επενδυτικά της σχέδια.
«Κάθε μέτρο το οποίο εφαρμόζεται αναδρομικά σε εδραιωμένα νομοθετικά πλαίσια είναι λάθος γιατί τρομάζει τους επενδυτές και καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην αγορά. Αυτό σήμερα ισχύει για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι λάθος η εφαρμογή αναδρομικών μέτρων, καθώς πάντα αποτυγχάνουν θεαματικά και οδηγούν σε αποδόμηση της εμπιστοσύνης», τόνισε ο επικεφαλής του Enel Group, ενός ομίλου με παρουσία σε πέντε ηπείρους και συνολικά εγκατεστημένη ισχύ 46,4 GW.
Οι δηλώσεις Σταράτσε δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Εδώ και πάνω από μήνα, από τότε που έγιναν για πρώτη φορά γνωστές οι προθέσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις ΑΠΕ, η Enel, όπως και οι άλλες τρεις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είχαν εκφράσει ισχυρές αντιρρήσεις μιλώντας για κίνδυνο να μπουν υπό επανεξέταση επενδυτικά σχέδια των θυγατρικών τους στη χώρα. Τόσο η ιταλική εταιρεία, όσο και οι υπόλοιπες, έκαναν τότε λόγο για επενδυτική ανασφάλεια που δημιουργεί η όποια εκ των υστέρων αλλαγή στους όρους των υπογεγραμμένων συμβάσεων των παραγωγών ΑΠΕ.
Το τι τελικά θα συμβεί και αν οι δηλώσεις Σταράτσε θα μετουσιωθούν σε πράξη μένει να φανεί το προσεχές διάστημα, όταν και θα αρχίσει να εφαρμόζεται το «πακέτο» των μέτρων. Σκοπός πάντως του ΥΠΕΝ είναι αυτά να προχωρήσουν ως έχουν και να κατατεθούν από εβδομάδα με τροπολογία στο Χωροταξικό νομοσχέδιο το οποίο υποβλήθηκε χθες στην Βουλή. Στόχος του υπουργείου είναι τα μέτρα να θεσμοθετηθούν χωρίς αλλαγές, καθώς η γραμμή του είναι ότι πρόκειται για ένα αρκετά ισορροπημένο «πακέτο» που αφενός επιλύει το ταμειακό ζήτημα, αφετέρου δημιουργεί ένα υγιές τοπίο σε βάθος χρόνου για τις ΑΠΕ. Τούτο σημαίνει ότι η τροπολογία θα περιλαμβάνει όσα ακριβώς μέτρα ανακοινώθηκαν προ δεκαημέρου, δηλαδή τα 7 χρηματοοικονομικού χαρακτήρα και τα 6 διαρθρωτικά, με στόχο να κλείσει σύντομα το θέμα και να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή τους. Η γραμμή του υπουργείου είναι ότι το «πακέτο» επιμερίζεται λελογισμένα σε όλη την αγορά και ότι τα μεσοσταθμικά μέτρα 350 εκατ ευρώ το χρόνο συνιστούν μονόδρομο αφού με την μαζική είσοδο τα επόμενα χρόνια νέων ΑΠΕ, το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ θα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.
Εννοείται ότι τις τελευταίες εβδομάδες και καθώς πλησιάζει η ημερομηνία κατάθεσης της τροπολογίας στην Βουλή, οι κινητοποιήσεις των φορέων ΑΠΕ πληθαίνουν. Εκτός από τις επαφές θυγατρικών ξένων εταιρειών με τα κέντρα λήψης αποφάσεων και τις εισηγήσεις κάποιων εξ αυτών για πιο δυναμικές παρεμβάσεις, σημαντικές πιέσεις ασκούνται και σε κυβερνητικούς - όπως και μη- βουλευτές της περιφέρειας, προκειμένου να εξορθολογιστούν τα διαρθρωτικά μέτρα και να μειωθούν τα εμπόδια που αυτά υψώνουν σε μικρομεσαίους επενδυτές φωτοβολταϊκών και σε έργα των ενεργειακών κοινοτήτων.
25 Nοεμβρίου 2020
energypress