Ρεύμα: Νέα «φωτιά» σαρώνει τις τιμές στην Ευρώπη – Ρεκόρ και στην Ελλάδα

28 11 2021 | 09:14

Συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, με το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κυριολεκτικά να σπάει τα κοντέρ. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά σημειώνει ένα ακόμη ρεκόρ σήμερα (αγγίζοντας τα 281,03 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), σε έξι χώρες της Ε.Ε. οι τιμές κινούνται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. 

Μάλιστα, αν συμπεριληφθούν και οι χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε η Ελλάδα κατατάσσεται στην 8η ακριβότερη θέση, καθώς στις χονδρεμπορικές αγορές της Σερβίας και της Ελβετίας οι τιμές ξεπερνούν τα 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με 310,63 και 308,99 €/MWh αντίστοιχα. 

Όσον αφορά την Ε.Ε., η ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι σήμερα η γαλλική, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 295,82 €/MWh, φλερτάροντας με τα 300 ευρώ. Ακολουθεί η Ιταλία (289,27 €/MWh) και η Σλοβενία (288,31 €/MWh), ενώ η Ουγγαρία (282,8 €/MWh), η Ρουμανία (282,80 €/MWh) και η Αυστρία (282,69 €/MWh) κινούνται ελαφρώς ψηλότερα από τη χώρα μας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τις υπόλοιπες χώρες, στις περισσότερες οι τιμές διαμορφώνονται πάνω από τα 270 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Εξαίρεση αποτελούν η Ολλανδία (254,01 €/MWh) και η Ισπανία- Πορτογαλία (225,7 €/MWh), ενώ σταθερά χαμηλότερα κινείται η Πολωνία (163,10 €/MWh) στην οποία έχουν παραχωρηθεί δωρεάν δικαιώματα ρύπων για την ηλεκτροπαραγωγή. 

Φυσικό αέριο και ρύποι 

Βασική αιτία των ανατιμητικών πιέσεων αποτελεί το κόστος του φυσικού αερίου, το οποίο σημειώνει νέο άλμα μετά την απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής να αναστείλει την πιστοποίηση του Nord Stream 2. Ενδεικτικό είναι πως το συμβόλαιο Δεκεμβρίου στον ολλανδικό κόμβο διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου TTF κινιόταν χθες στα 90,85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. 

Σύμφωνα με το Reuters, η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει αύξηση κατά 300% σε ετήσια βάση, διαψεύδοντας τις ελπίδες που είχαν διαφανεί στις αρχές του Νοεμβρίου για αποκλιμάκωση του κόστους, έπειτα από τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για την ενίσχυση των εξαγωγών καυσίμου προς την Ευρώπη. 

Στο ράλι ωστόσο του φυσικού αερίου ήρθε να προστεθεί τις τελευταίες ημέρες και το ράλι των δικαιωμάτων ρύπων, το οποίο επιβαρύνει το κόστος παραγωγής των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων. Έτσι, χθες οι τιμές των δικαιωμάτων κινούνταν στα 69,29 ευρώ ανά τόνο, λίγο χαμηλότερα από τα 70 ευρώ ανά τόνο που καταγράφηκαν χθες, και τα οποία αποτελούν την υψηλότερη ιστορικά τιμή που έχει ποτέ σημειωθεί στο Χρηματιστήριο Ρύπων. 

Φόβοι για νέα εκτίναξη τον Δεκέμβριο 

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή εκτίναξη των τιμών καθιστά βάσιμους τους φόβους ότι τα «χειρότερα βρίσκονται μπροστά», καθώς στο παραπάνω εκρηκτικό μίγμα θα προστεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και η ενίσχυση της κατανάλωσης ρεύματος, με την έλευση του χειμώνα και την πτώση των θερμοκρασιών. Μιλώντας τη Δευτέρα στο Reuters, στέλεχος της Refinitiv δεν απέκλειε το ενδεχόμενο οι τιμές αερίου να σκαρφαλώσουν ακόμη παραπάνω, στα επίπεδα του Οκτωβρίου, ενώ άλλοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 δεν θα αποκλιμακωθούν μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. 

Επομένως, με δεδομένο ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 228,36 €/MWh τον τρέχοντα μήνα, είναι εξαιρετικά πιθανό ήδη από τον Νοέμβριο να «κλείσει» πάνω από τα 220 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα ανατραπούν τα δεδομένα με τα οποία σχεδίασε η κυβέρνηση την τελευταία αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα (στα 13 λεπτά του ευρώ), υπολογίζοντας τιμή χονδρικής στην Ελλάδα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Νοέμβριο και 220 ευρώ τον Δεκέμβριο. 

Όπως είναι φυσικό, η ανατροπή αυτή σημαίνει πως θα ροκανισθεί ένα σημαντικό από το προβλεπόμενο όφελος της επιδότησης στους λογαριασμούς, παρόλο που αυτή υπερδιπλασιάστηκε. 

  

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 

 

 

24 Νοεμβρίου 2021

insider