Απολιγνιτοποίηση: Στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή

Συνοδεία στελεχών της ΔΕΗ οι επαφές με την Περιφέρεια και φορείς της πόλης.

Το μήνυμα ότι η απολιγνιτοποίηση αποτελεί μία κορυφαία κυβερνητική πολιτική που υπηρετεί το όραμα της ενεργειακής μετάβασης θα στείλει ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή από την Κοζάνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί στην καρδιά των λιγνιτικών κέντρων της χώρας, συνοδεία κορυφαίων στελεχών της ΔΕΗ για να εξηγήσει το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης αλλά και τα εργαλεία που θα φέρουν ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στην περιοχή. Συγχρόνως όμως θα ακούσει  τους προβληματισμούς αλλά και τις ανησυχίες του κόσμου, οι οποίες εκφράστηκαν και κατά την διαβούλευση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και εντοπίζονται στην «μονοκακαλλιέργεια» των ΑΠΕ αλλά και στη δέσμευση μεγάλων εκτάσεων για αντίστοιχα έργα.

Η συνάντηση προγραμματίζεται για την Παρασκευή το μεσημέρι με την Περιφέρεια, φορείς της πόλης, συνδικαλιστές της ΔΕΗ, επιμελητήρια και τοπικούς συλλόγους.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και στην πρόσφατη ομιλία του στην διάσκεψη για το κλίμα και θα επαναλάβει τις επόμενες μέρες, θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023..

Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στους πόρους που θα εισρεύσουν από το σχέδιο για την δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση στην Κοζάνη,  αλλά και στα μεγάλα πρότζεκτ της ΔΕΗ στην περιοχή έχοντας στο πλευρό του και τον επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνο Μαύρο.

Η ΔΕΗΑΝ προγραμματίζει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα «πράσινων» επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές ισχύος 3 GW από τα οποία τα 2 GW προορίζονται για την περιοχή της Πτολεμαίδας και το Αμύνταιο. Ήδη, κατασκευάζεται το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο των 230 MW στην Πτολεμαίδα ενώ τις προηγούμενες μέρες υπήρξε μειοδότης και για το έργο των 65 MW στο δήμο Εορδαίας. Εντός του 2022 επίκεινται διαγωνισμοί 500 MW έως 1GW στην Πτολεμαίδα και η από κοινού ανάπτυξη των έργων με την RWE στο Αμύνταιο για ένα χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας 1 GW.

Σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναμένεται να παρουσιάσει το νομοθετικό πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, το οποίο ακολουθεί βραδείς ρυθμούς, κάτι όμως που εξηγείται από την έκταση αλλά και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος. Πρόσφατα κατατέθηκε στην Κομισιόν το πρόγραμμα της δίκαιης μετάβασης και τα εδαφικά σχέδια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμου Μεγαλόπολης και των Νήσων Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Χωρίς την έγκρισή τους δεν μπορούν να εκταμιευτούν πόροι ύψους 1,6 δισ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Στα κονδύλια αυτά θα πρέπει να προστεθούν για την Ελλάδα και περίπου 2 δισ. ευρώ από τους άλλους δύο χρηματοδοτικούς πυλώνες της ΕΕ ( InvestEU και ΕΤΕπ).

Ο Κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί -μεταξύ άλλων -και στην στήριξη της απασχόλησης καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε το «κοινωνικό πακέτο» του ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση θέσεων εργασίας στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου με δύο προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 5.400 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα εγκρίθηκαν έσοδα 30 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του μηχανισμού πλειστηριασμών δικαιωμάτων ρύπων που επίσης θα χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακές και πράσινες δράσεις στις λιγνιτικές περιοχές.

 

 

24 Νοεμβρίου 2021

newmoney