Σδούκου: Να μη χαθεί χρόνος στη χρηματοδότηση και τις δράσεις στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης.

12 05 2021 | 08:50

Η κυβέρνηση έδωσε από την αρχή έμφαση στο να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ξένους εταίρους της και πλέον η Ελλάδα μόνο κερδισμένη έχει βγει, όπως φάνηκε στην πανδημία.

Αυτό είναι το μήνυμα της γ.γ. του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρας Σδούκου που όπως πρόσθεσε μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών, χωρίς τη στήριξη των Ευρωπαίων δεν θα ήταν εφικτή η απολιγνιτοποίηση, αφού δεν γίνεται ένας τόσο περίπλοκος σχεδιασμός δίχως τους εταίρους της χώρας. Ένα ακόμη επιτυχές παράδειγμα είναι και η έγκαιρη υποβολή του σχεδίου ανάκαμψης.

Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι αν δεν ξεκλειδώσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία αυτά, και να έρθουν γρήγορα οι επενδύσεις, δεν θα επιτεθχεί ο φιλόδοξος στόχος που έχει τεθεί για τις λιγνιτικές περιοχές. Για την κα Σδούκου, ο μηχανισμός δίκαιης μετάβασης είναι βασικό εργαλείο για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. 

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι λιγνιτικές περιοχές διατηρούν την ενεργειακή τους ταυτότητα στη νέα εποχή, αλλά πλέον με έμφαση σε νέες τεχνολογίες όπως ΑΠΕ, εναλλακτικά καύσιμα αποθήκευση, υδρογόνο και ηλεκτροκίνηση. Παράλληλα, θα πρέπει να αλλάξουν και οι δεξιότητες του εργατικού δυναμικού για αυτό και το πρόγραμμα μετάβασης προβλέπει δράσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ σημαντική είναι η δουλειά που έγινε με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ και του ΟΑΕΔ για χαρτογράφηση των επαγγελμάτων και ειδικοτήτων ώστε να υπάρξει αντιστοίχιση με τη ζήτηση των νέων τομέων. Στα πλαίσια αυτά, σημαντική θα είναι η διετία 2021-2023 και το κοινωνικό πακέτο που έχει εγκριθεί με τέσσερα προγράμματα άμεσα για να μη χαθεί χρόνος.

Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα Εξοικονομώ, η κα Σδούκου είπε ότι είναι ένα πρόγραμμα με όφελος για όλους. Ο πυλώνας αυτός είναι ο βασικότερος στο σχέδιο ανάκαμψης ώστε να επιτευχεί ο στόχος μείωσης κατά 38% σε σχέση με το 2007. Στο σχέδιο υπάρχουν πόροι 6 δις. ευρώ συνολικά για τις σχετικές δράσεις και πάνω από 1 δις. είναι τα προγράμματα Εξοικονομώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια. 

 

 

 

11 Μαϊου 2021

energypress