Σδούκου: Το Green Deal επιβάλλει αναθεώρηση του ΕΣΕΚ - Ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις της επιτροπής

29 04 2021 | 08:30

Την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, προκειμένου αυτό να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που προκύπτουν τόσο από το Ευρωπαϊκό Green Deal, όσο και από την στρατηγική της κυβέρνησης για εντεινόμενη στροφή στην πράσινη ενέργεια ανακοίνωσε και επίσημα η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τη διάρκεια χθεσινής διαδικτυακής εκδήλωσης της διαΝΕΟσις.

Η αναθεώρηση του ΕΣΕΚ ήταν μια εξέλιξη αναμενόμενη μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. και την επισημοποίηση του αναβαθμισμένου στόχου για μείωση κατά 55% των εκπομπών CO2 έως το 2030 (έναντι του αρχικού 40%), κάτι που αναθεωρεί προς τα πάνω και τους ειδικότερους στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ. Προς αντίστοιχες διεργασίες, άλλωστε, κινούνται και τα άλλα κράτη-μέλη.

Η κα Σδούκου τόνισε μάλιστα ότι με εντολή του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κινητοποιήθηκε η όλη διαδικασία από το ΥΠΕΝ, ενώ ο ίδιος έδωσε και την κατεύθυνση να διερευνηθεί η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός νέου Κλιματικού Νόμου και στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η Γ.Γ. του ΥΠΕΝ επισήμανε ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί ξανά η επιτροπή που επεξεργάστηκε το υφιστάμενο ΕΣΕΚ, -έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συνεδριάσεις-, ενώ όσον αφορά τον Κλιματικό Νόμο, το υπουργείο μελετά αντίστοιχα θεσμικά πλαίσια που ισχύουν σε άλλες χώρες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται σε αυτά μπορούν να μεταφερθούν στην ελληνική έννομη τάξη.

Κατά την τοποθέτησή της στην εκδήλωση της διαΝΕΟσις που έγινε με αφορμή την πρόσφατη αναλυτική έρευνα της, η οποία εκπονήθηκε από το ΙΟΒΕ, για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, η κα Σδούκου ανέφερε ότι ο νέος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι πλέον, στο υφιστάμενο δυναμικό των 7 GW των ΑΠΕ, να προστεθούν τουλάχιστον άλλα 9 GW.

«Πυξίδα μας είναι το Ευρωπαϊκό Green Deal», όπως είπε, για να προσθέσει ότι η μετάβαση δεν περιορίζεται στην αλλαγή καυσίμου, αλλά εκτείνεται στον τρόπο παραγωγής, καθώς και στον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια.

Έτσι, έκανε λόγο για διπλή ευκαιρία να δρομολογήσουμε την ενεργειακή μετάβαση σε συμμόρφωση αφενός με το EU Green Deal, αφετέρου με το δικό μας όραμα που είναι, σε κάποιες πλευρές του, είναι ακόμη πιο φιλόδοξο.

(του Σταύρου Γριμάνη, newmoney.gr)

 

 

 

29 Απριλίου 2021

energypress