Σδούκου: Στόχος μας η μέγιστη απόδοση και ασφάλεια για τις επενδύσεις ΑΠΕ - Σε πλήρη ετοιμότητα το Υπουργείο απέναντι στις προκλήσεις της αγοράς

«Μιλάμε σε μια περίοδο τρομερών και πρωτοφανών προκλήσεων όμως το ποτήρι το βλέπω μισογεμάτο και θα καταλήξει σε ένα νέο ενεργειακό παράδειγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο renewable & storage forum του energypress.

 Ξεκινώντας την ομιλία της, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι επί της ουσίας πράσινη ανάκαμψη με πρωταγωνιστικό το ρόλο των ΑΠΕ. Άλλωστε αυτό αναδεικνύουν μια σειρά μελέτες που έρχονται να «εφοδιάσουν» το «οπλοστάσιο» του ΥΠΕΝ στο σχεδιασμό της νέας αγοράς ενέργειας, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τις προκλήσεις του σήμερα.

Ειδικότερα, τόνισε πως πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να κινείται παράλληλα και δημιουργικά με τις διεθνείς τάσεις του κλάδου, και οι οποίες φέρνουν στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  

«Στην Ελλάδα έχουμε υπολογίσει τις επενδύσεις σε 9 δις για να μπορέσουμε να πιάσουμε τους στόχους πράσινης ενέργειας και για το κλίμα. ΤΑ ΑΠΕ θα αυξηθούν παγκοσμίως κατά 7% μέσα στο 2020 παρά την πανδημία. Οι δημοπρασίες ΑΠΕ ήταν αυξημένες κατά 15% αυξημένες φέτος σε σχέση με το 2019. Πρόκειται για μια τάση», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΓΓ του ΥΠΕΝ, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι το μήνυμα «ελήφθη» από το ΥΠΕΝ. Φαίνεται δηλαδή ότι οι ΑΠΕ οδηγούν την ενεργειακή μετάβαση και σε πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες συνθήκες όπως είναι η περίοδος της πανδημίας.

«Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος, αυτό της προσαρμογής των διεθνών εξελίξεων στα εγχώρια δεδομένα, πρόθεσή μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Ως προς αυτό απαιτούνται τομές με στόχο την μέγιστη απόδοση και ασφάλεια για τις επενδύσεις. Προς τούτο προχωράμε σε μια σειρά νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αυτή την περίοδο μελετάμε και ενσωματώνουμε τα σχόλια που κατατέθηκαν στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τον κανονισμό βεβαιώσεων και το επόμενο διάστημα θα καταλήξουμε στο τελικό κείμενο», πρόσθεσε η ίδια.

  • Σημαντική μείωση των δικαιλογητικών για την έκδοση βεβαιώσεων.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας σύνδεσης με το δίκτυο και το σύστημα
  • Αλλαγή του τρόπου που αξιολογούνται οι αιτήσεις στο ΔΕΔΔΗΕ
  • Εγκαινιάζουμε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο την διασύνδεση όλων των συστημάτων και με ορίζοντα το «one stop shop»
  • Στοχευμένες επεμβάσεις για την επίλυση ζητημάτων στην υλοποίηση των επενδύσεων.

Επιπρόσθετα, η κυρία Σδούκου υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σταθερού και προβλέψιμου ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Αναφερόμενη στους διαγωνισμούς, διασαφήνισε ότι θα συνεχίσουν για το επόμενο διάστημα, με όρους όμως, που εξασφαλίζουν ελεγχόμενη διείσδυση των ΑΠΕ.

Τέλος, σχολιάζοντας τις πρώτες μέρες λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ενέργειας, του target model στη χώρας, επισήμανε πως παρά τα ακραία παραδείγματα τιμών της ΟΤΣ που παρατηρούνται το κόστος των ΑΠΕ παραμένει εντός του εύρους των τιμών αυτών. Τούτο αποδεικνύει την ωριμότητα του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα αντικατοπτρίζει μια ορισμένη ωριμότητα του κλάδου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ με τα βασικά σημεία της ομιλίας της κα Σδούκου: 

«Η ενεργειακή μετάβαση παγκοσμίως περνά από τις ΑΠΕ, καθώς κινούμαστε προς ένα νέο παράδειγμα που εξασφαλίζει ενέργεια επαρκή  για όλους, προσβάσιμη από όλους και κυρίως καθαρή.  Στην Ελλάδα για να υλοποιήσουμε τη μετάβαση αυτή χρειαζόμαστε επενδύσεις στις ΑΠΕ και γι’ αυτό προχωρούμε σε τομές που κάνουν τις επενδύσεις αυτές πιο εύκολες και πιο ασφαλείς».

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε η  Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την τοποθέτησή της στο συνέδριο του energypress.

«Συνεχίζουμε την απλοποίηση της πρώτης φάσης της αδειοδότησης (που είχε ως επίκεντρο την αντικατάσταση της Άδειας  Παραγωγού με την Βεβαίωση Παραγωγού), με τον Κανονισμό Βεβαιώσεων που θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες», είπε η κ. Σδούκου, αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ. Στη συνέχεια περιέγραψε τους βασικούς άξονες της δεύτερης φάσης της απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας ως εξής:

-Απλοποιούμε την άδεια εγκατάστασης και την άδεια λειτουργίας, μειώνοντας τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοσή τους. Ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις που θα απαιτείται η (χρονοβόρα και περιττή πολλές φορές) τροποποίησή τους.

-Επιταχύνουμε τη διαδικασία σύνδεσης των σταθμών ΑΠΕ τόσο στο Δίκτυο Διανομής όσο και στο Σύστημα Μεταφοράς. Μειώνονται τα δικαιολογητικά και επιβάλλονται ηπιότερες τεχνικές απαιτήσεις. Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ, και επιταχύνεται η αξιολόγηση των εκκρεμών αιτήσεων.

-Δημιουργούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για το σύνολο των αδειοδοτικών διαδικασιών. Αυτό θα διασυνδέεται με τα επί μέρους πληροφοριακά συστήματα όλων των αδειοδοτικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ΡΑΕ, καθώς και το νέο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ). Θα είναι δηλαδή ένα ηλεκτρονικό “one-stopshop” για τη διαχείριση της αδειοδοτικής διαδικασίας από τον επενδυτή.

-Τέλος, απλοποιούμε περαιτέρω και την περιβαλλοντική αδειοδότηση με καθορισμό των «μη ουσιωδών μεταβολών» στους περιβαλλοντικούς όρους ενός έργου ΑΠΕ, οπότε και δε θα απαιτείται νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

«Πέρα από αυτά, ανοίγουμε και νέες αγορές. Στα υπεράκτια αιολικά, σύντομα θα καταλήξουμε σε ένα πλήρες αδειοδοτικό πλαίσιο. Μελετάμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, αναμένοντας και την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των υπεράκτιων ενεργειακών πηγών, ώστε έχοντας υπόψη όλα τα δεδομένα να προβούμε στις αρχές του 2021 στη νομοθέτηση της συνολικής ρύθμισης.

 στα νησιά, στοχεύοντας σε μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ όχι μόνο στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και όλα τα νησιά που μέχρι τώρα ηλεκτροδοτούνται από ρυπογόνες και ακριβές μονάδες πετρελαίου. Πέρα από το πρόγραμμα διασύνδεσης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών της χώρας με το διασυνδεδεμένο Σύστημα, που προχωρά ταχύτητα, προωθούμε την ανάπτυξη έξυπνων υβριδικών συστημάτων που συνδυάζουν παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, επιτρέποντας τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των ρυπογόνων θερμικών μονάδων».

Όπως τόνισε η κ. Σδούκου, τα ερευνητικά έργα στα νησιά του Αϊ Στράτη και της Αστυπάλαιας προχωρούν σε πιλοτικό επίπεδο. «Ταυτόχρονα, είμαστε πολύ κοντά σε τελική συμφωνία με την Κομισιόν για ένα καθεστώς στήριξης των τεχνολογιών αυτών συμβατό με το ενωσιακό δίκαιο. Σύμφωνα με την πρότασή μας, στα επιλέξιμα νησιά θα γίνεται διαγωνισμός για να επιλεγεί ο παραγωγός που θα υλοποιήσει τον υβριδικό σταθμό με την χαμηλότερη τιμή αποζημίωσης για την ενέργεια που θα παράγει. Εάν πάλι σε ένα νησί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού δεν επαρκεί για την διενέργεια διαγωνισμού και η πολιτεία έχει αξιολογήσει ως αναγκαία την εγκατάστασή του, τότε θα προβλέπεται η υλοποίηση του υβριδικού σταθμού από τον επενδυτή που θα εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον σε μία εύλογη τιμή αποζημίωσης εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας. Οι δε σταθμοί που θα εγκατασταθούν στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά θα απολαμβάνουν, όπως και οι υπόλοιπες τεχνολογίες σταθμών ΑΠΕ, εγγυημένο ετήσιο έσοδο για 20 έτη, ανεξάρτητα εάν το νησί διασυνδεθεί ή όχι, όπως αυτό προέκυψε από την συμμετοχή τους στην διαγωνιστική διαδικασία. Τους επόμενους μήνες αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή για το καθεστώς στήριξης, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα περιγράφει τον τρόπο αποζημίωσης των σταθμών αυτών».

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, τέλος, τόνισε ότι οι διαγωνισμοί θα συνεχίζουν να αξιοποιούνται ως το βασικό εργαλείο για την ελεγχόμενη και ανταγωνιστική διείσδυση των ΑΠΕ, με αλλαγές στην αρχιτεκτονική τους που θα ενθαρρύνουν περισσότερο τον ανταγωνισμό και θα επιβραβεύουν τους συμμετέχοντες με τις αποδοτικότερες επενδύσεις.«Αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι διαγωνισμοί δεν είναι κατάλληλοι για όλες τις τεχνολογίες. Οπότε επιλεγμένα εξαιρούμε κάποιες εξ’ αυτών. Παράλληλα, αφήνουμε και την αγορά να κινηθεί μόνη της και να αναδείξει λύσεις οικονομικά βιώσιμες. Μέσω των διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών (PPAs) που πλέον μπορούν να συναφθούν, ενθαρρύνουμε τους συμμετέχοντες να κινηθούν με καθαρά εμπορικά κριτήρια και να αναπτύξουν τις δικές τους εμπορικές πολιτικές», πρόσθεσε.

Τέλος, η κ.Σδούκου κατέληξε ότι «Στο σχεδιασμό μας λαμβάνουμε υπόψη ότι τα μεγαλύτερα και οικονομικότερα έργα δεν είναι πάντα η βέλτιστη λύση. Έτσι, θα διασφαλίσουμε περιθώριο στην αγορά και για μεσαίες, μικρές και διεσπαρμένες μονάδες παραγωγής. Κάθε κατηγορία έχει τα δικά της οφέλη για το σύστημα και δεν θα αποκλείσουμε κανέναν».

 

 

12 Νοεμβρίου 2020

energypress