Πυρηνική ενέργεια; – Όχι ευχαριστώ | Επανερχόμαστε με το ίδιο παλιό σύνθημα γιατί βαδίζουμε προς τα πίσω

21 11 2021 | 10:00

*KOINH ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Τα λόμπι της πυρηνικής ενέργειας εκμεταλλευόμενα την αύξηση της τιμής των καυσίμων, του φυσικού αέριου καθώς και της αδυναμίας ή της μη διάθεσης των κυβερνήσεων να πάρουν μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής προσπαθούν να επαναφέρουν από το «παράθυρο» και ως πανάκεια την πυρηνική ενέργεια, παρουσιάζοντάς την ως «καθαρή, φθηνή, ασφαλή, πράσινη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας».

Δεν είναι η πρώτη φορά. Μετά από κάθε πυρηνικό ατύχημα οι κυβερνήσεις ανακοίνωναν ότι εγκαταλείπουν αυτή την επικίνδυνη συμμαχία με το πυρηνικό λόμπι για να επανακάμψουν μόλις ο κόσμος άρχιζε να ξεχνά τις φοβερές επιπτώσεις του. Το ζήσαμε μετά το Τσέρνομιπλ, όταν μετά από λίγα χρόνια αναμενόταν η νέα πυρηνική άνοιξη, αλλά προέκυψε η Φουκουσίμα, η οποία φαινόταν ότι ματαίωνε οριστικά τα σχέδια τους.

Σήμερα δυστυχώς βρισκόμαστε θεατές στο ίδιο έργο.

 Το πυρηνικό λόμπι, αφού ανεπιτυχώς χρησιμοποίησε την Κλιματική αλλαγή, τώρα αξιοποιεί την ακρίβεια σαν πρόσχημα και πετυχαίνει στο στόχο του, που είναι η κρατική χρηματοδότηση, επειδή κανείς ιδιώτης δεν αναλαμβάνει μια τόσο ακριβή και ανασφαλή επένδυση.

Δυστυχώς παρακολουθούμε σε φάσεις την προσπάθεια να περάσει αυτή η πολιτική στην ΕΕ ομόφωνα. Έτσι είδαμε

  • Το «φιλόδοξο» σχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για επενδύσεις 30 δισ. ευρώ που περιλάμβανε ένα δισ. ευρώ για τη δημιουργία της νέας γενιάς μικρών (αλλά εξ ίσου ραδιενεργών) πυρηνικών αντιδραστήρων, γνωστών ως SMRs.
  • Το γεγονός ότι υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μαίρ,  κάλεσε με ανοιχτή επιστολή του  την Επιτροπή της ΕΕ για την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη και την αναγνώρισή της ως «βιώσιμης, καθαρής, ασφαλής, ανεξάρτητης και ανταγωνιστικής πηγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα». Η επιστολή υπογράφηκε επίσης από κυβερνητικούς εκπροσώπους από τη Ρουμανία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία ​​και τη Σλοβακία.
  • Την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη «…κι εγώ συντάσσομαι με την μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών που λένε ότι παρ’ ό,τι αυτό δεν αφορά εμάς, σε αυτό που λέμε στην ευρωπαϊκή Ταξονομία, ναι, η πυρηνική ενέργεια έχει τη θέση της για το ευρωπαϊκό μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά τονίζω με απόλυτη σαφήνεια ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά καθόλου την Ελλάδα…» (22.10.2021)
  • Στη Μεγάλη Βρετανία ανακοινώθηκε η απόφαση ενίσχυσης των πυρηνικών εργοστασίων. Το αστείο είναι ότι η Βρετανία, που είναι τώρα εκτός ΕΕ, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί γαλλική τεχνογνωσία για την πυρηνική της βιομηχανία.
  • Πληροφορίες από την IPPNW στη Γερμανία (24-10-2021) αναφέρουν ότι η κα Μέρκελ μετά την πίεση της Γαλλίας, αποποιήθηκε το δικαίωμα άσκησης Βέτο στην Ταξονομία για τα πυρηνικά στην ΕΕ και αυτό προαναγγέλλει δυσμενείς εξελίξεις. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία επιστρέφει ξανά στο δρόμο ενίσχυσης της πυρηνικής βιομηχανίας και γιαυτό όλες οι αντιπυρηνικές και οικολογικές οργανώσεις ετοιμάζουν μεγάλες διαδηλώσεις σε κάθε πόλη. Η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα, που έχει πολλές φορές επιτύχει να ματαιώσει την φιλοπυρηνική πολιτική των κυβερνήσεων με την πίεση του μαζικού κινήματος.

 Οι υπογράφουσες οργανώσεις υποστηρίζουμε ότι τα πυρηνικά  ΔΕΝ αποτελούν  λύση διότι είναι:

  • Υπερβολικά επικίνδυνα επειδή η ασφαλής μεταφορά και αποθήκευση των ραδιενεργών καταλοίπων είναι ανεπίλυτη, η σχέση τους με τα πυρηνικά όπλα είναι σαφής, και αποτελούν στόχο τρομοκρατικού χτυπήματος με κίνδυνο καταστροφές τύπου Chernobyl & Fukushima.
  • Υπερβολικά ακριβά. Το κόστος για το χτίσιμο, τη λειτουργία και την αποδόμηση είναι τεράστια και αυτός είναι ο λόγος που η παραγόμενη ενέργεια είναι από τις πλέον ακριβές, κάτι που δηλώνεται ακόμη και από τους τραπεζίτες..
  • Πολύ καθυστερημένα. Στο Δυτικό κόσμο ο σχεδιασμός και το χτίσιμο ενός πυρηνικού εργοστασίου παίρνει 20-30 χρόνια, δηλαδή πολύ αργά για να επηρεάσει την κλιματική αλλαγή.
  • Πολύ ανεπαρκή. Ακόμη και αν χτιζόντουσαν χιλιάδες πυρηνικά εργοστάσια το μερίδιο τους στην παραγωγή ενέργειας το 2050 θα ήταν μόνο 10%.
  •      Τα πυρηνικά δεν είναι η λύση για κανένα ανθρώπινο πρόβλημα σε πόλεμο ή ειρήνη. Όσο νωρίτερα απαλλαγούμε από αυτά τόσο καλύτερα αν θέλουμε να υπάρξει μέλλον για την ανθρωπότητα.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα πάρουν σαφή θέση κατά της πυρηνικής ενέργειας και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει το 2015 στο Παρίσι για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Κυρίως όμως καλούμε τον ελληνικό λαό να συμπαραταχθεί σε μια δυναμική προσπάθεια για την ανατροπή αυτών των αποφάσεων.

 Στην ΕΕ σήμερα λειτουργούν πολλά γερασμένα πυρηνικά εργοστάσια που θα λάβουν παράταση στην επικίνδυνη λειτουργία τους. Δεν πρέπει να περιμένουμε το νέο Τσέρνομπιλ ή τη νέα Φουκουσίμα να ξεσκεπάσει ξανά τα ψέματα του πυρηνικού λόμπι με νέες καταστροφές στην υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία και το βιώσιμο για την ανθρωπότητα μέλλον του πλανήτη μας.

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Ελληνικός Κλάδος της IPPNW – International Physicians for the Prevention of Nuclear War
  • Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)
  • Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ –  Naturefriends Greece
  • Κόσμος χωρίς πολέμους και Βία
  • Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

Ανοικτό για υπογραφή και από άλλες ΜΚΟ

 

 

 

 

ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ