COP26: Πέντε χώρες της Ε.Ε. συστήνουν «αντιπυρηνική συμμαχία»

16 11 2021 | 10:10

Ως απάντηση στην πίεση από πλευράς της Γαλλίας για την «αναγέννηση» της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, μια ομάδα πέντε χωρών της Ε.Ε. με επικεφαλής τη Γερμανία έχουν συσπειρωθεί για να παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κρατήσει την πυρηνική ενέργεια εκτός της Πράσινης Ταξινόμησης.

«Η πυρηνική ενέργεια είναι ασύμβατη με την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» βάσει του κανονισμού για την ταξινόμηση – όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση της Αυστρίας, Δανίας, Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Πορτογαλίας.

«Έχουμε πολλά στοιχεία για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η πυρηνική ενέργεια» – δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Αυστρίας Λεονόρε Γκεβέσλερ, σε παράλληλη εκδήλωση του COP26 στη Γλασκώβη στις 11 Νοεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει πρόταση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στην οποία θα αποσαφηνίζεται το καθεστώς της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της πράσινης χρηματοδοτικής ταξινόμησης της Ένωσης (ένα κοινό σύστημα ταξινόμησης των πράσινων ή βιώσιμων δραστηριοτήτων για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη).

Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι οι πιο σκληροί πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη. Τα δύο αυτά κράτη εξαρχής αντιμάχονται στη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση, δήλωσε διπλωμάτης της Ε.Ε. στην EURACTIV.

Οι δύο χώρες φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη για να πάρουν με το μέρος τους τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Δανία.

«Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών μελών να αποφασίζουν υπέρ ή κατά της πυρηνικής ενέργειας ως μέρος των εθνικών τους ενεργειακών συστημάτων», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των πέντε χωρών της Ε.Ε.

«Ωστόσο, ανησυχούμε ότι η συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση θα έβλαπτε μόνιμα την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και συνεπώς τη χρησιμότητά της».

Η Σβένια Σούλτσε, αναπληρώτρια υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, έχει μιλήσει επανειλημμένα κατά της πυρηνικής ενέργειας.

«Στη Γερμανία, μια ταξινόμηση στην οποία θα έχει συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια, δεν θα είχε ακεραιότητα και αξιοπιστία για την μεγαλύτερη πλειοψηφία του πληθυσμού, καθώς και για πολλούς αποταμιευτές», δήλωσε χαρακτηριστικά τη Γλασκώβη.

Το ζήτημα είναι πολιτικά ευαίσθητο για τη Γερμανία, όπου δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και όπου η κοινή γνώμη υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την προοδευτική έξοδο από την πυρηνική ενέργεια μέσα στο 2022, που αποφασίστηκε μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Τα τρία κόμματα που συμμετέχουν σε συνομιλίες για τον συνασπισμό – οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) – εξακολουθούν να αναλώνονται σε διαπραγματεύσεις που αναμένεται να μην έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο Σβεν Γκίγκολντ, ένας από τους κύριους διαπραγματευτές των Πρασίνων, δήλωσε στην EURACTIV ότι η «Γαλλο-Ανατολικοευρωπαϊκή πρωτοβουλία» που έχει ως στόχο να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στην ταξινόμηση «θα κατέστρεφε τις βιώσιμες χρηματοδοτικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και θα «έσκαβε τον λάκκο της ταξινόμησης».

Παράλληλα, η Αυστρία ασκεί νομική αμφισβήτηση κατά της συμπερίληψης της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση.

«Η εξέταση του Κανονισμού Ταξινόμησης υπό το πρίσμα του πρωτογενούς δικαίου της ΕΕ επιβεβαιώνει ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην ευρωπαϊκή ταξινόμηση», σύμφωνα με μια νομική αξιολόγηση που κατέθεσε η αυστριακή κυβέρνηση και είδε το φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο.

Οποιαδήποτε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη εγκριθεί βάσει του Κανονισμού Ταξινόμησης που συμπεριλαμβάνει κατά κάποιο τρόπο την πυρηνική ενέργεια στην ευρωπαϊκή ταξινόμηση θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ενώπιον των δικαστηρίων της Ε.Ε., όπως δήλωσε το διεθνές δικηγορικό γραφείο Redeker-Sellner-Dahs.

 

 

12 Νοεμβρίου 2021

Euractiv