Η Αυστραλία θα μπορούσε να καλύπτει τις ηλεκτρικές της ανάγκες κατά 100% από ΑΠΕ μέχρι το 2030
Η Αυστραλία θα μπορούσε να καλύπτει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως τις αρχές της δεκαετίας του 2030, αν διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε από μια ομάδα ερευνητών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, υποστηρίζει ότι η διατήρηση του σημερινού ρυθμού ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα εκπληρώσει επίσης το στόχο του 2025 για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για ολόκληρη την οικονομία της χώρας.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία από τη Ρυθμιστική Αρχή Καθαρής Ενέργειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και υπολόγισε ότι το 2018 και το 2019 θα εγκατασταθούν περίπου 10.400 μεγαβάτ νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ενεργειακή Μετάβαση, καθηγητής Κεν Μπόλντουιν, δήλωσε ότι με αυτόν τον ρυθμό η Αυστραλία θα εκπληρώσει τον στόχο της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φτάνοντας μερίδιο 29% το 2020 και 50% μέχρι το 2025, αριθμό που η συντηρητική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν «απερίσκεπτο», ακόμη και για το 2030.
Εξάλλου, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, αν η χώρα παραμείνει στην τρέχουσα πορεία, οι εκπομπές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθούν κατά 26% το 2021, και ο στόχος του 26% που τέθηκε από τη Συμφωνία του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή θα εκπληρωθεί το 2025, πέντε χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, ενώ οι ειδικοί εκφράζουν την πίστη τους στη βιομηχανία και την τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχουν αμφιβολίες για το βαθμό της πολιτικής δέσμευσης, η οποία σε κυβερνητικό επίπεδο είναι τώρα πιο αβέβαιη από ποτέ για τις επενδύσεις στον ηλιακό και τον αιολικό τομέα.
Οι διαφωνίες για την επίτευξη μιας συνεπούς ενεργειακής πολιτικής έχουν οδηγήσει, εν μέρει, σε τέσσερις διαφορετικές ανατροπές της κυβέρνησης στην Αυστραλία κατά την τελευταία δεκαετία.
26 Σεπτεμβρίου 2018
Πηγή και περισσότερα: greenagenda