Δείτε πόσο ανέβηκε ήδη, αλλά και πόσο θα ανεβεί ακόμη η θερμοκρασία στην περιοχή σας, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

30 09 2018 | 15:01

Ένας νέος διαδραστικός χάρτης από το Carbon Brief δείχνει τι γίνεται σε κάθε μέρος του κόσμου.

Ο χάρτης, που δημιούργησε ο Zeke Hausfather και ο Rosamund Pearce, συνδυάζει καταγεγραμμένες αλλαγές θερμοκρασίας με μελλοντικές προβολές των κλιματικών μοντέλων, για να δείξει πώς η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει μέχρι σήμερα την θερμοκρασία, αλλά και πώς προβλέπεται να εξελιχθεί η θερμοκρασία στο μέλλον.

Για το σκοπό αυτό η Γη χωρίστηκε με ένα πλέγμα, όπου το κάθε κελί αντιστοιχεί σε μια μοίρα γεωγραφικού πλάτους και μία μοίρα γεωγραφικού μήκους.

Οι καταγεγραμμένες θερμοκρασίες, από χερσαίες και ωκεάνιες μετρήσεις, αντλήθηκαν από τα αρχεία του πρότζεκτ Berkeley Earth Surface Temperature.

Ο χάρτης είναι διαδραστικός και μπορείτε να επιλέξετε όποιο κελί του πλέγματός θέλετε να επισκεφθείτε για να δείτε τις θερμοκρασιακές αλλαγές. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε συγκεκριμένες περιοχές για να μάθετε τα στατιστικά στοιχεία τους.

Για παράδειγμα, στο Λονδίνο, κοντά στο Westminster, έχει ήδη υπάρξει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο, προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, μεταξύ 1,6 βαθμών Κελσίου και 4,5 βαθμών Κελσίου.

Ο Zeke Hausfather ανακοίνωσε την δημοσίευση του χάρτη στο Twitter, γράφοντας «Μετά από πολύ δουλειά, ο διαδραστικός χάρτης θερμοκρασίας του @CarbonBrief είναι επιτέλους πραγματικότητα! Περιηγηθείτε σε οποιαδήποτε τοποθεσία στον κόσμο για να δείτε πώς το κλίμα έχει αλλάξει ως σήμερα και δείτε πόσο θα αλλάξει στο μέλλον. Τα δεδομένα για οποιαδήποτε τοποθεσία μπορούν να κατέβουν (downloaded) σε αρχείο csv.»

Για να χρησιμοποιήσετε τον διαδραστικό χάρτη και να μάθετε την άνοδο της θερμοκρασίας στην πατρίδα σας, κάντε κλικ εδώ.

Το Carbon Brief είναι ένας δικτυακός τόπος που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και καλύπτει την τελευταία εξέλιξη στην επιστήμη του κλίματος, στις πολιτικές για το κλίμα και στις ενεργειακές πολιτικές.


26 Σεπτεμβρίου 2018

της Rachel Cooper

Climate Action

Φωτογραφία Credit: Carbon Brief