Αντίστροφα μέτρα ο χρόνος για τον στόχο ΑΠΕ του 2030 - Ποιες ανησυχίες εξέφρασε η DG Energy στη συνάντηση των Βρυξελλών
Τον περασμένο Ιούνιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κατά την τοποθέτησή του στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, είχε ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης πιο φιλόδοξων στόχων για τα ποσοστά ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο του 2030. Υπερακοντίζοντας των στόχων, είχε διατυπώσει τη θέση ότι στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αυτοί πρέπει να φτάσουν στο 32% αντί για το 30% της Κομισιόν.
Εχουν περάσει έκτοτε τρεις μήνες, ωστόσο οι θέσεις Σταθάκη δεν έχουν ακόμη εξιδεικευτεί, και ο χρόνος μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία εντός της οποίας τα κράτη-μέλη, πρέπει να στείλουν στις Βρυξέλλες το σχεδιασμό τους, μετρά αντίστροφα.
Την περασμένη εβδομάδα, λοιπόν, συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες, οι εθνικοί εκπρόσωποι κάθε χώρας-μέλους της Ευρώπης, και ένα από τα θέματα συζήτησης με τα στελέχη της DG Energy, ήταν ακριβώς αυτό. Η πρόοδος που έχει γίνει από τις κυβερνήσεις, προκειμένου έως τα τέλη του 2018, να υποβάλλουν τα τελικά τους σχέδια για το στόχο ΑΠΕ του 2030.
Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες του "Energypress", το κλίμα που μετέφεραν οι άνθρωποι της DG Energy στις αντιπροσωπείες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και αρκετών ακόμη χωρών, ήταν ότι δεν έχουν ακόμη εικόνα σχετικά με το τι ακριβώς πράττουν τα κράτη-μέλη.
Στέλνοντας το μήνυμα ότι διακρίνουν καθυστερήσεις εκ μέρους των χωρών ως προς την προετοιμασία των σχεδίων τους, οι κοινοτικοί ζήτησαν από τους εθνικούς εκπροσώπους να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους, προκειμένου εκείνες να ανταποκριθούν στις προθεσμίες.
Στην Ελλάδα, έχει συσταθεί εδώ και καιρό, γι’ αυτό ακριβώς το θέμα, ειδική επιτροπή υπό τον Γ.Γ. του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο, που υποτίθεται ότι θα καλούσε τους εμπλεκόμενους φορείς σε διαβούλευση, δίχως αυτό να έχει συμβεί ποτέ. Τουλάχιστον η εγχώρια αγορά των ΑΠΕ, δεν γνωρίζει αν και σε ποιό βαθμό έχει γίνει η δουλειά, αφού δεν έχει συμμετάσχει στις διεργασίες.
Εντός ωστόσο του επόμενου τριμήνου τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και φυσικά η Ελλάδα- οφείλουν να έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό τους για την ενέργεια και το κλίμα. Μέχρι το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχουν υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδιά τους, όπου θα εμπεριέχεται και ο στόχος τους για τη διείσδυση ΑΠΕ το 2030. Η Κομισιόν θα πάρει τα σχέδια αυτά, θα δει αν καλύπτουν το στόχο, και διαφορετικά, θα απευθυνθεί σε κάθε χώρα ξεχωριστά, ζητώντας της εξηγήσεις, για το πως θα τον πετύχει.
Τον περασμένο πάντως Ιούνιο, μιλώντας στο Λουξεμβούργο, ο κ. Σταθάκης είχε ταχθεί υπέρ της ευελιξίας των κρατών-μελών να αποφασίζουν εκείνα το ενεργειακό τους μείγμα και τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων. Σημειωτέον ότι και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Σουηδία, είχαν τότε ζητήσει να γίνουν πιο φιλόδοξοι οι στόχοι, και αναθεωρώντας τις προηγούμενες θέσεις τους, είχαν υποστηρίξει τη διείσδυση των ΑΠΕ ως το 2030, στο 35% του ενεργειακού τους μείγματος.
18 Σεπτεμβρίου 2018
πηγη Energypress