Η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει μεγάλες διατροφικές ελλείψεις σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να καταστήσουν τις καλλιέργειες λιγότερο θρεπτικές, βλάπτοντας έτσι την υγεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, αποκάλυψε έρευνα, ενώ εκείνοι που ζουν σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου ενδέχεται να πληγούν περισσότερο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τιμές CO2 που αναμένονται μέχρι το 2050 οδηγούν σε μειώσεις πρωτεϊνών, σιδήρου και ψευδαργύρου της τάξης του 3-17%, και μέχρι τα μέσα του αιώνα περίπου 175 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα αναπτύσσουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου, ενώ 122 εκατομμύρια άνθρωποι που σήμερα δεν έχουν πρωτεϊνική ανεπάρκεια θα μπορούσαν να αποκτήσουν.
Επιπλέον, περίπου 1,4 δισεκατομμύρια γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης και βρέφη ηλικίας κάτω των πέντε ετών θα ζουν σε περιοχές όπου θα υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος ανεπάρκειας σιδήρου.
«Αυτή αποτελεί άλλη μια προέκταση του πώς το υψηλότερο CO2 θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια υγεία», δήλωσε ο Δρ Matthew Smith, συν-συγγραφέας της μελέτης του TH Chan School of Public Health του Χάρβαρντ. «Η συνέχιση της επαγρύπνησης μας σχετικά με τη μείωση των εκπομπών CO2 γίνεται όλο και πιο σημαντική εξαιτίας αυτής της έρευνας».
Οι συγγραφείς της μελέτης αντλούν στοιχεία από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, για να ερευνήσουν την προσφορά τροφίμων σε διάφορες χώρες. Συνολικά εξέτασαν 225 διαφορετικά τρόφιμα, όπως σιτάρι, ρύζι, αραβόσιτο και συγκεκριμένα λαχανικά, ρίζες και φρούτα.
Η ομάδα έλαβε επίσης υπόψη τις διαφορές ανά περιοχή στο περιεχόμενο των θρεπτικών συστατικών των καλλιεργειών, και τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή διαφέρει από την ηλικία και το φύλο εντός των χωρών, χρησιμοποιώντας δεδομένα άλλων ερευνών ανά τον κόσμο.
Τα αποτελέσματα, τα οποία καλύπτουν 151 χώρες, δείχνουν ότι οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής είναι πιθανό να είναι μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο - μαζί με ορισμένα έθνη στην υποσαχάρια Αφρική. Στην Ινδία, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν έλλειψη ψευδαργύρου και 38 εκατομμύρια, έλλειψη πρωτεϊνών. Με την ποιότητα της διατροφής να συνδέεται με το εισόδημα, οι ερευνητές λένε ότι οι φτωχότεροι σε αυτές τις χώρες είναι πιθανότερο να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Αντιθέτως, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Αυστραλία και μέρη της Νότιας Αμερικής αναμένεται να αντιμετωπίσουν μικρό πρόβλημα.
Οι επιστήμονες σημειώνουν πως αν δεν ληφθούν μέτρα όπως για παράδειγμα καλλιέργειες πιο ανθεκτικές στην αύξηση του CO2, και μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, οι πιο ευάλωτοι του κόσμου θα υποστούν τις συνέπειες.
27 Αυγούστου 2018
Του Nicola Davis
Πηγή: Guardian
Περισσότερα: