Ραγδαία άνοδος καταστροφών στις καλλιέργειες από την κλιματική αλλαγή. Μεγάλες ζημιές περιμένουν την Ευρώπη.

05 09 2018 | 08:52

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες κάνουν τα έντομα να τρώνε περισσότερο και να αναπαράγονται περισσότερο, οδηγώντας σε  απώλειες καλλιεργειών που ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, δεν μπορεί να αντέξει, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η αύξηση της θερμότητας αυξάνει τόσο τον αριθμό όσο και την όρεξη των εντόμων και οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα καταστρέψουν σχεδόν 50% περισσότερο σιτάρι από ό, τι σήμερα, με αύξηση 2ο C και 30% περισσότερο καλαμπόκι  Το ρύζι επηρεάζεται λιγότερο καθώς καλλιεργείται σε τροπικές περιοχές, οι οποίες βρίσκονται ήδη κοντά στη βέλτιστη θερμοκρασία για τα έντομα, αν και τα μαμούνια θα φάνε 20% περισσότερο ρύζι.

Επιπλέον η  άνοδος του θερμικού στρες στις καλλιέργειες αναμένεται να μειώσει τις αποδόσεις των δημητριακών κατά περίπου 10%, με άνοδο 2ο Κελσίου, αλλά η νέα έρευνα έδειξε ότι τα παράσιτα θα προκαλέσουν επιπλέον απώλεια τουλάχιστον 4-8%.

Με 800 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη σήμερα να ζουν σε συνθήκες χρόνιας πείνας και με τον παγκόσμιο πληθυσμό να τείνει να αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια, η αυξανόμενη καταστροφή από τους επιβλαβείς αυτούς οργανισμούς θα επιδεινώσει την επισιτιστική ασφάλεια.

«Για πάρα πολλούς ανθρώπους στον κόσμο υπάρχει ήδη έλλειψη τροφίμων, οπότε δεν είναι ότι έχουμε περιθώρια να προσθέσουμε κι άλλους», δήλωσε ο καθηγητής Curtis Deutsch του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης.

«Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο, οι πιο ευάλωτοι, δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν έστω και το ελάχιστο

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πληγεί χειρότερα στην παραγωγή σιταριού, με τις καταστροφές να αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν από 5% σε 11%, ενώ ο Καναδάς θα υποστεί τη μεγαλύτερη αύξηση των απωλειών αραβοσίτου από 6% σε 10%.

Οι μεγαλύτεροι καλλιεργητές στον κόσμο θα έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο, με τις απώλειες σιταριού στην Κίνα να αυξάνονται κατά 50% και οι απώλειες αραβοσίτου στις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά ένα τρίτο.

1

Οι εκτιμήσεις αυτές των απωλειών στις καλλιέργειες είναι πιθανό να είναι υποτιμημένες καθώς οι επιστήμονες δεν εξέτασαν παράγοντες όπως η αυξημένη μετάδοση ασθενειών των καλλιεργειών που μεταφέρονται από τα έντομα ή οι απώλειες μετά τη συγκομιδή όταν αποθηκεύονται τα σιτηρά λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Η έρευνα επίσης δεν αξιολόγησε τον κίνδυνο πληθυσμιακών εκρήξεων εντόμων που θα μπορούσαν να εξαλείψουν καλλιέργειες.

Ενέργειες εκ μέρους των αγροτών για την αποφυγή αυτών των ζημιών από παράσιτα είναι απίθανο να είναι επιτυχής, δήλωσε ο καθηγητής Rosamond Naylor του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ των ΗΠΑ και ένας από τους ερευνητές. «Η αυξημένη χρήση παρασιτοκτόνων, η χρήση [ανθεκτικών] γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και πρακτικών όπως οι εναλλαγές καλλιεργειών θα συμβάλλουν στον έλεγχο των καταστροφών στις καλλιέργειες από τα έντομα. Ωστόσο, εξακολουθεί να προκύπτει ότι σε σχεδόν όλα τα σενάρια κλιματικής αλλαγής, τα παράσιτα θα είναι οι νικητές

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, στηρίχτηκε σε καλά εδραιωμένες γνώσεις για το πώς η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει τα έντομα. «Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τα ποσοστά μεταβολισμού των εντόμων εκθετικά και αυξάνουν τα ποσοστά αναπαραγωγής», δήλωσε ο καθ. Deutsch. «Έτσι έχουμε περισσότερα έντομα που τρώνε περισσότερο».

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι οι απώλειες αυξάνονται κατά 20-50% για υπερθέρμανση κατά 2ο C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και κατά 40% -100% για άνοδο 4ο C.

Η Ευρώπη είναι μια από τις περιοχές που θα υποστεί πιο έντονα πλήγματα, με 11 χώρες να προβλέπεται ότι θα έχουν αύξηση απώλειας λόγω των επιβλαβών παρασίτων κατά 75% ή και περισσότερο.

«Η Γαλλία θα πληγεί διπλά», δήλωσε ο Merrill, καθώς είναι μία από τους πέντε κορυφαίους παραγωγούς σιταριού και αραβοσίτου.

Ένας άλλος μεγάλος παραγωγός σιταριού, η Ρωσία, θα δει τις απώλειες να αυξάνονται από 10% σε 16% με 2ο C αύξηση της θερμοκρασίας.

Σε όλο τον πλανήτη, επιπλέον 200 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών αναμένεται να καταναλωθούν από έντομα σε έναν κόσμο πιο θερμό κατά 2ο C.

2

30 Αυγούστου 2018

Του Damian Carrington Environment editor

Πηγή The Guardian

Περισσότερα