Σε ΦΕΚ η προκήρυξη του ΥΠΕΝ "e-Astypalea" για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης - Όλες οι λεπτομέρειες για κατοίκους και επιχειρήσεις του νησιού
Στην προκήρυξη της δράσης με τίτλο «e-Astypalea» προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την σχετική απόφαση του Υπουργείου να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 9 εκατ. ευρώ, ωφελούμενοι/τελικοί αποδέκτες της δράσης μπορούν να είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και οι επιχειρήσεις που διατηρούν έδρα ή/και υποκατάστημα στη νήσο Αστυπάλαια της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στην προκήρυξη του ΥΠΕΝ καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις καθώς και η διαδικασία συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους, τόσο σε ότι αφορά την αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος συμπεριλαμβανομένων των δικύκλων, τρικύκλων και ποδηλάτων όσο και την αγορά εγκατάστασης «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, τόσο για οικιακή χρήση, όσο και για χρήση από επιχειρήσεις.
Όπως υπογραμμίζεται στο άρθρο 3 της προκήρυξης του ΥΠΕΝ, η δράση αποτελεί υποσύνολο ενός ολοκληρωμένου έργου που στοχεύει να καταστήσει την Αστυπάλαια ένα εξ’ ολοκλήρου ενεργειακά αυτόνομο νησί, στο οποίο θα κυκλοφορούν σχεδόν αποκλειστικά οχήματα μηδενικών ρύπων.
«Τα μικρά νησιά μπορούν να έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του πράσινου μέλλοντος της χώρας». Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως οι απαιτούμενες επενδύσεις για τη μετάβαση των νησιών αυτών σε φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις είναι βιώσιμες λόγω του μικρού μεγέθους τους, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπουν την εξαγωγή αντιπροσωπευτικών συμπερασμάτων και επιτρέπουν την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη δημιουργία οράματος. Επισημαίνεται ακόμη πως τέτοιου είδους εγχειρήματα μπορούν να λειτουργήσουν πιλοτικά για την ανάπτυξη κατάλληλων σεναρίων οικονομικά βιώσιμων επενδύσεων.
Σκοπός της εν λόγω δράσης αποτελεί η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και η διείσδυση ηλεκτρικών οχημάτων στον στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αστυπάλαιας.
Όπως εκτιμάται, μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών ρύπων, σε συνδυασμό και με τη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην παραγωγή ενέργειας του νησιού, ενώ συλλειτουργώντας με τις υπόλοιπες τεχνικές λύσεις που περιλαμβάνονται στο συνολικό έργο, θα συντελέσουν στην μετάβαση του νησιού σε ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές αερίων ρύπων.
Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
1. Η ανανέωση του στόλου οχημάτων ιδιωτικής χρήσης.
2. Η ανανέωση του στόλου επαγγελματικών οχημάτων.
3. Η ανανέωση επιβατηγών οχημάτων δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. - ΤΑΞΙ) με ταυτόχρονη υποχρεωτική απόσυρση παλαιού οχήματος και
4. Η ανάπτυξη «έξυπνων» υποδομών επαναφόρτισης Η/Ο.
Η επίτευξη των παραπάνω στόχων θα συντελέσει στη:
α) στη μείωση των εκπομπών CO2 και την προστασία της ατμόσφαιρας και του κλίματος, ως απόρροια της μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
β) στη μείωση εκπομπών επιβλαβών αερίων ρύπων (ΝΟx) για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, και
γ) στην ανάδειξη της Αστυπάλαιας ως ένα «πρότυπο» νησί στο οποίο θα κυκλοφορούν σχεδόν αποκλειστικά οχήματα μηδενικών ρύπων.
Προϋπολογισμός του προγράμματος
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 9 εκατομμύρια ευρώ και κατανέμεται κατ’ έτος ως εξής:
2021: 1 εκατ. ευρώ
2022: 3 εκατ. ευρώ
2023: 3 εκατ. ευρώ
2024: 2 εκατ. ευρώ.
Η ενδεικτική ποσοστιαία κατανομή του προϋπολογισμού ανά τύπο οχήματος περιγράφεται ως παρακάτω:
Οχήματα τύπου Μ1, Ν1 (αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους): ποσοστό έως εβδομήντα τοις εκατό (70%) της συνολικής δημόσιας δαπάνης.
Οχήματα τύπου L (δίκυκλα/τρίκυκλα): ποσοστό έως είκοσι τοις εκατό (20%) της συνολικής δημόσιας δαπάνης.
Ηλεκτρικά ποδήλατα: ποσοστό έως δέκα τοις εκατό (10%) της συνολικής δημόσιας δαπάνης.
Πόσα "δίνει" το πρόγραμμα
Στον παρακάτω πίνακα αναγράφεται το ύψος των ενισχύσεων (οικολογικό bonus για την αγορά νέου οχήματος, επιδότησης μέσω της απόσυρσης και επιδότησης αγοράς «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης) ανά κατηγορία ωφελούμενου/τελικού αποδέκτη και ανά όχημα:
Το ύψος των ενισχύσεων ανά κατηγορία τελικού αποδέκτη καθορίζεται ως εξής:
Κατηγορία Α (φυσικά πρόσωπα)
Το μέγιστο ποσοστό επιδότησης για ηλεκτρικά οχήματα με λιανική τιμή προ φόρων έως 50.000 ευρώ ανέρχεται σε ποσοστό 40% με μέγιστο ποσό τα 12.000 ευρώ. Αφορά φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, διαθέτουν ΑΦΜ και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Για ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα το ποσό επιδότησης διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ και για τα ηλεκτρικά ποδήλατα στα 800 ευρώ.
Η απόσυρση ΙΧ ή δίκυκλου (πλην ποδηλάτων) επιβραβεύεται 3.000 ευρώ και 800 ευρώ αντίστοιχα και κρίνεται προαιρετική.
Με το ποσό των 500 ευρώ επιδοτείται η αγορά έξυπνου σημείου φόρτισης.
Ειδικά για τις κατηγορίες των ΑΜΕΑ ή οικογενειών με 4 εξαρτώμενα μέλη προβλέπεται προσαύξηση της επιδότησης από 500 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος.
Κατηγορία Β (Επιβατικά Δημόσιας Χρήσης-ταξί).
Για τα επιβατικά δημόσιας χρήσης-ταξί, το οικολογικό μπόνους φτάνει το 40% με μέγιστη επιδότηση τα 18.000 ευρώ που φτάνουν τα 22.500 ευρώ συνυπολογίζοντας και τα 4.500 ευρώ της απόσυρσης.
Η αγορά «έξυπνου» οικιακού σημείου επαναφόρτισης επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ και είναι προαιρετική. Η αντικατάσταση, οριστική διαγραφή και καταστροφή οχήματος Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ είναι υποχρεωτική.
Κατηγορία Γ (Επιχειρήσεις).
Με δαπάνη έως 50.000 ευρώ, το οικολογικό bonus ανέρχεται σε 40% με μέγιστο ποσό επιδότησης τις 12.000 ανά όχημα και μέχρι 30 οχήματα με μέγιστη επιδότηση τις 200.000 ευρώ. Ακολούθως για τα ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα η επιδότηση ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και για τα ηλεκτρικά ποδήλατα στα 800 ευρώ.
Η αγορά «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο για εγκατάσταση και χρήση σε χώρους στάθμευσης της επιχείρησης με ιδιωτική πρόσβαση, επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 400€ και είναι προαιρετική.
Αιτήσεις έως τα τέλη του 2023
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας ενεργειών και δαπανών, καθορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής Προκήρυξης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (www.ypen.gr).
Η διάρκεια υποβολής αιτήσεων θα είναι έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, ενώ η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.ypen.gr και στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://e-astypalea.gov.gr/.
Η διάρκεια αυτή μπορεί να συντμηθεί στην περίπτωση που οι διαθέσιμοι πόροι καλυφθούν πριν την ημερομηνία ολοκλήρωσης της δράσης.
Η ολοκλήρωση της δράσης, ήτοι η καταβολή της δημόσιας δαπάνης στους ωφελούμενους/τελικούς αποδέκτες, δεν μπορεί να υπερβαίνει την 30η Ιουνίου 2024.
Βρείτε ολόκληρη την προκήρυξη του ΥΠΕΝ σε μορφή pdf στα "συνοδευτικά αρχεία"
31 Αυγούστου 2021
energypress