Αγώνας δρόμου από χιλιάδες επενδυτές ΑΠΕ για να αποφύγουν την καταβολή εγγύησης 35.000 ευρώ ανά MW - 28 Φεβρουαρίου 2022 η κρίσιμη προθεσμία

Αν θέλουν να αποφύγουν την καταβολή της εγγυητικής επιστολής, θα πρέπει να αποδυθούν σε αγώνα δρόμου χιλιάδες επενδυτές οι οποίοι έχουν λάβει ήδη Βεβαιώσεις Παραγωγού για τα έργα τους, ώστε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 να έχουν υποβάλει σε ΔΕΔΔΗΕ ή ΑΔΜΗΕ πλήρη φάκελο για οριστικούς όρους σύνδεσης. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για τις Βεβαιώσεις που θα εκδοθούν με τις αιτήσεις του Κύκλου Ιουνίου, τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει να αξιολογεί η ΡΑΕ.

Οι Βεβαιώσεις που θα εκδοθούν έως και τον Κύκλο Ιουνίου υπάγονται σε μεταβατικό καθεστώς, όπως προβλέπει η ρύθμιση για τη θέσπιση της Εγγυητικής Επιστολής Βεβαίωσης Παραγωγού, στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των αποβλήτων. Επομένως, για να μην παύσει αυτοδικαίως μία Βεβαίωση που υπάγεται σε αυτό το καθεστώς, θα πρέπει έως τις 28 Φεβρουαρίου ο κάτοχός της είτε να έχει προχωρήσει στην υποβολή πλήρους αιτήματος χορήγησης οριστικών όρων σύνδεσης, είτε να καταθέσει την εγγυητική.

Κατάθεση της εγγυητικής από τον επόμενο Κύκλο

Αντίθετα, από τον επόμενο Κύκλο (του Οκτωβρίου), οι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν την εγγυητική μαζί με την αίτηση. Υπενθυμίζεται ότι η εγγυητική ανέρχεται σε 35.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ, ενώ από αυτήν απαλλάσσονται μόνο οι υποψήφιοι σταθμοί ισχύος μικρότερης του 1 Μεγαβάτ, οι στρατηγικές επενδύσεις, και τα έργα ΟΤΑ, ιδρυμάτων και νομικών προσώπων κοινωφελούς σκοπού.

Όσον αφορά τις «παλιές» Βεβαιώσεις Παραγωγού (δηλαδή όσες εκδοθούν μέχρι και τον Κύκλο του Ιουνίου), εκτιμάται πως ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες, για έργα συνολικής ισχύος αρκετών Γιγαβάτ, εκείνες που δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε πλήρες αίτημα σύνδεσης. Για πολλές από αυτές, για παράδειγμα, η αιτία είναι πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση.

Στην πράξη, για αυτές τις μερικές χιλιάδες Βεβαιώσεις, και τους χιλιάδες κατόχους τους, το μεταβατικό καθεστώς σημαίνει πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα, για την υποβολή πλήρους αιτήματος σύνδεσης έως τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό παράλληλα σημαίνει και μεγαλύτερη πίεση στους δύο Διαχειριστές, για την «υποδοχή» των αιτήσεων.

Τον Σεπτέμβριο η ολοκλήρωση αξιολόγησης του Κύκλου Ιουνίου

Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, εντός ενός μήνα θα πρέπει η ΡΑΕ να καθορίσει το υπόδειγμα της Εγγυητικής Βεβαίωσης Παραγωγού. Από την άλλη πλευρά, όσοι επενδυτές θέλουν να «αποσύρουν» Βεβαιώσεις τους που έχουν εκδώσει, και για τις οποίες έχουν καταβάλει το τέλος έκδοσης, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα στη ΡΑΕ, για να τους επιστραφούν τα ποσά.

Όσον αφορά την εξέταση των αιτήσεων του Κύκλου Ιουνίου, παράλληλα με την έναρξη της αξιολόγησής τους, αυτή την περίοδο η ΡΑΕ κοινοποιεί στους εμπλεκόμενους τις αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν έως τις 15 Ιουλίου (όταν και έληξε η σχετική διορία).

Εκτιμάται ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ώστε να ενημερωθούν οι επενδυτές για την καταβολή του τέλους. Παράλληλα, σύντομα αναμένεται να δημοσιευθεί η λίστα των αιτήσεων που απορρίφθηκαν από τον Κύκλο Φεβρουαρίου, καθώς οι αιτούντες δεν κατέβαλαν το τέλος έκδοσης.

 

 

 

23 Ιουλίου 2021

energypress