Προς επίσημη κοινοποίηση τον Ιούλιο το νέο σχήμα διαγωνισμών ΑΠΕ – Τι συζητείται για γεωγραφικούς διαγωνισμούς & offshore
Το νέο σχήμα διαγωνισμών ΑΠΕ τέθηκε επί τάπητος σε νέα τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ανάμεσα σε στελέχη της Κομισιόν και εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, κατά την τηλεδιάσκεψη απαντήθηκαν και οι τελευταίες διευκρινιστικές ερωτήσεις που είχαν τεθεί από τους κοινοτικούς αξιωματούχους, για τις επιμέρους παραμέτρους του σχήματος.
Οι ίδιες πηγές του υπουργείου επισημαίνουν πως, με αυτό τον γύρο επαφών, η ελληνική πλευρά έχει πλέον τοποθετηθεί στο σύνολο των παρατηρήσεων των Βρυξελλών, επί της ελληνικής πρότασης. Έτσι, το ΥΠΕΝ αναμένει πως μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξει από τις Βρυξέλλες κάποιο «σήμα» μέσω εγγράφου, το οποίο να καταδεικνύει πως δίνεται το «πράσινο φως» στο καινούριο σχήμα.
Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως συμπληρώνουν, θεωρείται ρεαλιστικό το υπουργείο να προχωρήσει στην επίσημη κοινοποίηση του σχήματος μέσα στον ίδιο μήνα. Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε από τις αρχές φθινοπώρου να ξεκινήσει η προετοιμασία του πρώτου διαγωνισμού ΑΠΕ, υπό το νέο καθεστώς.
Όπως έχει γράψει το energypress, οι διαπραγματεύσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος δεν αφορούσαν τα δομικά χαρακτηριστικά του καινούριου σχήματος, για τα οποία υπήρχε συμφωνία. Η βασική αυτή «αρχιτεκτονική» αφορά τη διενέργεια έξι κοινών διαγωνισμών για αιολικά και φωτοβολταϊκά έως το 2024, με δημοπρατούμενη ισχύ 350 Μεγαβάτ σε κάθε δημοπρασία. Κάτι που σημαίνει πως η συνολικά δημοπρατούμενη ισχύς θα ανέρχεται σε 2,1 Γιγαβάτ.
Κλειδωμένη ήταν επίσης η «δεξαμενή» επιπλέον δημοπρατούμενης ισχύος 1 Γιγαβάτ, η οποία προορίζεται για τη διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών για ειδικές κατηγορίες έργων. Ανάμεσα σε αυτές τις κατηγορίες, είναι και οι μικρές μονάδες, ισχύος έως 1 Μεγαβάτ.
Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα παρέμενε έως και την τελευταία τηλεδιάσκεψη η αξιοποίηση μέρους αυτής της «δεξαμενής» ισχύος, για τη δημοπρασία έργων σε περιοχές που έως πρόσφατα ο ηλεκτρικός χώρος ήταν κορεσμένος. Αυτές οι περιοχές είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη, η Εύβοια και η Πελοπόννησος.
Σύμφωνα πάντως με τα στελέχη του υπουργείου, εκτιμάται πως στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη η ελληνική πλευρά ανέπτυξε επαρκή επιχειρηματολογία, ώστε να καταδείξει την αναγκαιότητα διεξαγωγής τέτοιων γεωγραφικών διαγωνισμών. Έτσι, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι και για το συγκεκριμένο θέμα έχει επέλθει πλέον συμφωνία.
Από την άλλη πλευρά, οι πηγές του ΥΠΕΝ επισημαίνουν πως στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων δεν περιλαμβάνεται η διεξαγωγή διαγωνισμών για offshore αιολικά, με δημοπρατούμενη ισχύ από αυτή τη «δεξαμενή» του 1 Γιγαβάτ. Κι αυτό γιατί τα υπεράκτια αιολικά αποτελούν ειδική περίπτωση.
Όπως εκτιμούν, η αντίστοιχη διαδικασία θα προχωρήσει, όταν θα είναι ώριμες οι συνθήκες για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στήριξης για τα offshore αιολικά. Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει για παράδειγμα να δημιουργηθεί πρώτα το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ανάλογων έργων στη χώρα μας.
22 Ιουνίου 2021
energypress