Νέα «βροχή» αιτήσεων στη ΡΑΕ για καινούρια έργα ΑΠΕ.

Ένα καινούργιο μεγάλο «κύμα» υποψήφιων έργων ανανεώσιμων πηγών πραγματοποίησε το πρώτο αδειοδοτικό βήμα τον Ιούνιο, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στον κύκλο αυτό αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ, υποβλήθηκαν 743 αιτήματα για μονάδες συνολικής ισχύος 17,4 GW. 

Υπενθυμίζεται ότι η Βεβαίωση Παραγωγού αποτελεί την εναρκτήρια διαδικασία για την υλοποίηση μίας νέας «πράσινης» επένδυσης, καθώς μετά από αυτήν ακολουθεί η αίτηση και λήψη αρκετών ακόμη αδειών από τις αρμόδιες αρχές, έως ότου μία μονάδα πάρει το τελικό «πράσινο φως» για σύνδεση στο δίκτυο. Οι αιτήσεις στη ΡΑΕ για τη Βεβαίωση πραγματοποιούνται τρεις φορές τον χρόνο, σε ισάριθμους κύκλους που διεξάγονται κάθε Φεβρουάριο, Ιούνιο και Οκτώβριο.

Με βάση τα στοιχεία της Αρχής, στις αιτήσεις του τελευταίου κύκλου τη μερίδα του λέοντος κατέλαβαν τα φωτοβολταϊκά, καθώς κατατέθηκαν 302 αιτήσεις για ηλιακά πάρκα συνολικής ισχύος 12,8 GW. Ακολούθησαν τα υποψήφια αιολικά πάρκα, με 290 αιτήσεις για 4,2 GW, ενώ όπως είναι φυσικό πολύ μικρότερο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα των υπόλοιπων τεχνολογιών ΑΠΕ. Ενδεικτικό είναι πως οι αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά, που ήταν οι αμέσως μεγαλύτερες, άγγιξαν τις 86 για μονάδες 134 MW. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η υποβολή αίτησης για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού αποτελεί ουσιαστικά μία καταρχήν εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, χωρίς σε καμία περίπτωση αυτό να σημαίνει πως όλα αυτά τα έργα πρόκειται να φτάσουν έως το τέλος της αδειοδοτικής διαδρομής και, κατά συνέπεια, να πραγματοποιηθούν. Ενδεικτικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι, όπως ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωσή της η ΕΛΕΤΑΕΝ, από το σύνολο των αιολικών πάρκων που ξεκινούν να αδειοδοτούνται, αυτή τη στιγμή μόλις το 3,14% φτάνει να κατασκευασθεί και να τεθεί σε λειτουργία. 

Υπερθέρμανση του κλάδου 

Ακόμη όμως κι έτσι, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, δεν παύει να αποτελεί ενδεικτικό της υπερθέρμανσης του κλάδου το γεγονός ότι μόνο τον Ιούνιο κατατέθηκαν αιτήσεις για έργα 17 GW, όταν σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια για το Κλίμα (ΕΣΕΚ), έως το 2030 προβλέπεται να εγκατασταθούν στη χώρα μας περίπου 9 GW νέων «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. 

Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν, το γεγονός ότι ο όγκος των αιτήσεων βρίσκεται κατά πολύ εκτός των ρεαλιστικών εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του κλάδου δεν αναιρείται από το ότι οι «πράσινοι» στόχοι του ΕΣΕΚ θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω, ώστε πλέον να επιτευχθεί κατά 55% μείωση των εθνικών εκπομπών. 

Εξάλλου, από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ το νέο καθεστώς για το πρώτο αδειοδοτικό βήμα, έχουν υποβληθεί συνολικά από 3.000 αιτήσεις για Βεβαιώσεις Παραγωγού, για μονάδες που ξεπερνούν σε συνολική ισχύ τα 71 GW. Αιτήσεις που σε σημαντικό βαθμό αφορούν έργα τα οποία είναι «εντελώς στον αέρα» αναφορικά με την έκταση γης στην οποία υποτίθεται ότι πρόκειται να εγκατασταθούν, ή έχουν τόσο μεγάλο μέγεθος ώστε να είναι εκ των προτέρων αδύνατον να υλοποιηθούν από τους επενδυτές που τα προωθούν. 

Σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου, η «βροχή» αιτήσεων κινδυνεύει να αποτελέσει  μπούμερανγκ για τις ανανεώσιμες πηγές, όταν η κοινή γνώμη βλέπει τον γεωπληροφοριακό χάρτη να κατακλύζεται από υποψήφιους σταθμούς, χωρίς βέβαια να γνωρίζει ότι από αυτούς θα υλοποιηθεί τελικά ένα μονοψήφιο ποσοστό. 

*insider.gr

 

 

20 Iουνίου 2021

energypress