6 παιδιά μηνύουν 33 κυβερνήσεις – και την Ελληνική – για το κλιματικό χάος

17 06 2021 | 09:26

Έξι παιδιά, η Κλαούντια, η Καταρίνα, ο Μαρτίμ, η Σοφία, ο Αντρέ κι η Μαριάνα – 8-21 χρόνων από την Πορτογαλία – είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τι σημαίνει κλιματική κατάρρευση και κλιματικό χάος: 120 άτομα βρήκαν το θάνατο, το 2017 και μεγάλες εκτάσεις με δάση κάηκαν, ενώ κύματα καύσωνα σάρωσαν τη χώρα τον Ιούλιο 2020, που ήταν ο πιο ζεστός των τελευταίων 90 χρόνων και η καταστροφή ήταν τεράστια. Έτσι πήραν την απόφαση να κινηθούν δικαστικά εναντίον των κυβερνήσεων 33 χωρών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ελληνική. Ανέλαβαν δράση και δεν θα επιτρέψουν στους μεγάλους να καταστρέψουν για πάντα το μέλλον τους. Η αδράνεια των κυβερνήσεων για την κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο το μέλλον τους.

Με προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, ζητάνε να είναι δεσμευτική νομικά η υποχρέωση των κυβερνήσεων να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα σε επίπεδα που θα συγκρατήσουν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου. 5 Ιουλίου θα δημοσιοποιηθούν οι απαντήσεις των 33 κυβερνήσεων.

Πρόσφατη είναι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που ανάγκασε τη Γερμανική κυβέρνηση να δεσμευτεί σε πιο φιλόδοξους στόχους (μείωση κατά 65% των αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2040, καθαρή κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2045)

Η δίκη αυτή αφορά όχι μόνο το κλίμα αλλά τον κόσμο που θα παραλάβουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας από τις σημερινές γενιές.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισπεύδει τις διαδικασίες μια και η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, η κατάρρευση του κλίματος αφορά την ίδια την επιβίωση, είναι μια τρομακτική απειλή για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αφορά τα δικαιώματα των σημερινών και των επόμενων γενεών, την σωματική και ψυχική τους υγεία.

Χρειαζόμαστε φιλόδοξους κλιματικούς νόμους, που να επιτυγχάνουν αποτελέσματα, έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα το αργότερο το 2040 και δραστική μείωση των αερίων που αλλάζουν το κλίμα κατά 70% μέχρι το 2030, αν θέλουμε να έχουμε κάποια ελπίδα να συγκρατήσουμε την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στους +1,5 βαθμό Κελσίου.

Η δίκη αυτή ίσως είναι και η κορυφαία για τη ζωή στον πλανήτη Γη και έρχεται μετά από άλλες δίκες σε εθνικό επίπεδο (στη Γερμανία, για τον κλιματικό νόμο, στη Γαλλία για το ανάλογο σχέδιο της κυβέρνησης, στην Ολλανδία εναντίον του πετρελαϊκού γίγαντα Shell).
Τα παιδιά που προσφεύγουν ζητάνε από το δικαστήριο να υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να λάβουν φιλόδοξα μέτρα αλλά και να δεσμεύσουν και τις εταιρίες των χωρών τους που έχουν οικονομικές δραστηριότητες πέρα από τα σύνορα της χώρας τους. Δηλαδή αν το δικαστήριο υποχρεώσει την Ελληνική Κυβέρνηση να νομοθετήσει έναν πραγματικά φιλόδοξο νόμο, αυτός πρέπει να περιλαμβάνει και μέτρα για τις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται και εκτός χώρας.

Τα 4 παιδιά, η Cláudia Agostinho (21), Catarina Mota (20), Martim Agostinho (17) και Mariana Agostinho (8) ζουν στην περιοχή Leiria, που έπληξαν περισσότερο οι πυρκαγιές του 2017, με 120 θύματα. Δύο παιδιά, η Sofia Oliveira (15) και ο André Oliveira (12) ζουν στη Λισαβόνα, όπου ο καύσωνας του 2018, έφτασε στους 44 ⁰C. Για να μάθετε περισσότερα δείτε το βίντεο

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε να συγκεντρωθούν οικονομικοί πόροι https://www.crowdjustice.com/case/you…

Το Global Legal Action Network (GLAN) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που στηρίζει καινοτόμες νομικές δράσεις πέρα από σύνορα. σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συστηματικής αδικίας. που επηρεάζουν τις κοινότητες. Έχει γραφεία σε Λονδίνο και Ιρλανδία (Galway) | @glan_law | www.glanlaw.org | info@glanlaw.org

 

 

16 Ιουνίου 2021

energypress