ΡΑΕ: Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση 1.544 αιτήσεων 34,48 GW από τον Κύκλο Δεκεμβρίου για Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ.

Άνοιξε ο δρόμος για την έκδοση των πρώτων Βεβαιώσεων Παραγωγού από αιτήσεις που κατατέθηκαν στον Κύκλο του Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή στον πρώτο Κύκλο υποβολής ο οποίος διενεργήθηκε με βάση το νέο πλαίσιο για το πρώτο βήμα αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ. 

Όπως ανέφερε στην εκδήλωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ Διονύσης Παπαχρήστου, Διευθυντής στο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΡΑΕ, η Αρχή ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα την αξιολόγηση 1.544 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον συγκεκριμένο Κύκλο, και οι οποίες ισοδυναμούν με έργα συνολικής ισχύος 34,48 GW. 

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ΡΑΕ απέστειλε στους επενδυτές την ενημέρωση για την καταβολή του σχετικού τέλους έκδοσης. Έτσι, για όσες από αυτές τις αιτήσεις καταβληθεί το τέλος, το οποίο προορίζεται για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, τότε θα εκδοθούν και η αντίστοιχες Βεβαιώσεις Παραγωγού. 

Τα εν λόγω αιτήματα, τα οποία αξιολογήθηκαν με επιτυχία, αποτελούν επομένως υποψήφια για «είσοδο» στη δεξαμενή μονάδων ΑΠΕ που έχουν συμπληρώσει το πρώτο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας. Σε αυτή τη «δεξαμενή», περιλαμβάνονται κατ΄ αρχάς έργα 30 GW περίπου, για τα οποία έχει εκδοθεί Άδεια Παραγωγής. 

Επίσης, από τους κύκλους των «παλιών» αιτήσεων για Άδεια Παραγωγής, οι οποίες εξετάστηκαν  με βάση το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο, έχουν εκδοθεί Βεβαιώσεις Παραγωγού για σταθμούς συνολικής ισχύος 20 GW περίπου. 

Σύμφωνα με τον Δρα Παπαχρήστου, από τον Κύκλο Δεκεμβρίου 2020 εκκρεμεί η αξιολόγηση αιτήσεων συνολικής ισχύος 11,02 GW. Επίσης, όπως είναι γνωστό, η ΡΑΕ έχει «υποδεχτεί» άλλες 477 αιτήσεις, συνολικής ισχύος 8,86 GW, στον κύκλο υποβολής του Φεβρουαρίου 2021.  

 

 

26 Απριλίου 2021

energypress