Hydrogen Europe: Η Πράσινη Επανάσταση του υδρογόνου ξεκινάει από τη Δ. Μακεδονία

15 04 2021 | 10:38

Δύο νέες προτάσεις για τοπικής εμβέλειας έργα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία έρχονται να πλαισιώσουν το φιλόδοξο πλάνο του White Dragon, αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση του «Hydrogen Europe» για την Πράσινη Επανάσταση του Υδρογόνου.

Αυτές οι δύο προτάσεις αναλύθηκαν από τον Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη και αφορούν:

– την αξιοποίηση της λυματολάσπης από τους βιολογικούς καθαρισμούς Δήμων της Περιφέρειας και τη μετατροπή της σε υδρογόνο που θα χρησιμοποιείται για την κίνηση των απορριμματοφόρων των Δήμων που θα συμμετάσχουν στο project.

– την ενεργειακή αναβάθμιση ενός εμβληματικού κτιρίου της περιοχής που θα φιλοξενήσει τις υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης ώστε να μετατραπεί σε κτίριο θετικού ισοζυγίου, με στόχο το πλεόνασμα να μεταφέρεται στο πρώτο «υδρογονάδικο» της Ελλάδας, το οποίο θα τροφοδοτεί ένα υδρογονοκίνητο ασθενοφόρο.

Οι δύο αυτές προτάσεις έχουν ήδη κατατεθεί στο Πράσινο Ταμείο προς χρηματοδότηση και υλοποίηση.

Ο Γ. Κασαπίδης, αφού τόνισε ότι η «επόμενη μέρα» για τη Δ. Μακεδονία περνάει μέσα από το «πράσινο υδρογόνο»,  έδωσε ένα στίγμα δυναμικής προόδου όσον αφορά το σχεδιασμό και την ωρίμανση του White Dragon, που θα αποτελέσει την πρώτη εφαρμογή σε μεγάλη, εμπορική, κλίμακα της νέας τεχνολογίας.

Η Δ. Μακεδονία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ως η πρώτη ευρωπαϊκή περιφέρεια που βαδίζει αποφασιστικά στην κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης.

Για μια ενεργειακά αυτόνομη Ελλάδα

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Βιομηχανικό Σύνδεσμο “Hydrogen Europe”, με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είχε ως άξονα την ανάγκη η Ελλάδα, όπως τότε ξεκίνησε έναν απελευθερωτικό αγώνα για την ανεξαρτησία της, σήμερα να ξεκινήσει έναν αντίστοιχο  αγώνα για την ενεργειακή απεξάρτησή της.

Ο πρώην ευρωβουλευτής και Γενικός Γραμματέας του “Hydrogen Europe” Γιώργος Χατζημαρκάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι εκτός από την Πορτογαλία, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει τόσο υψηλούς πόρους στην παραγωγή ΑΠΕ μέσω του ήλιου και του ανέμου ταυτόχρονα. «Ωστόσο, στο παρελθόν, η αποθήκευση και η μετάδοση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση στη χώρα μας καθώς και για εξαγωγή ήταν μια τεχνική πρόκληση. Αυτό άλλαξε με την παρασκευή και αποθήκευση υδρογόνου», όπως τόνισε. Κατά τον ίδιο, «με την ανάπτυξη μιας ελληνικής στρατηγικής υδρογόνου που βασίζεται σε μια ευρωπαϊκή στρατηγική υδρογόνου, η χώρα θα μπορούσε να γίνει ανεξάρτητη από τον ενεργειακό εφοδιασμό και ταυτόχρονα να γίνει εξαγωγέας ενέργειας».

s

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια και το «παράθυρο» από Βερστάγκερ

Ακόμη, όπως, σημείωσε,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην τεχνολογία του υδρογόνου και έχει ήδη παρουσιάσει πρωτοβουλίες να την υποστήριξή της με ευρωπαϊκά κονδύλια. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη, αλλά ψάχνει τις επενδύσεις και τις πρόθυμες χώρες» όπως είπε. Ανέφερε μάλιστα ότι η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μ. Βερστάγκερ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε χαλάρωση των κριτηρίων περί κρατικών ενισχύσεων για 3 έως 5 χρόνια προκειμένου να υλοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις που θα θέσουν τις βάσεις της ενεργειακής μετάβασης.

Με αφορμή πρόταση που κατέθεσε κατά τη συζήτηση ο δήμαρχος Αγράφων Α. Καρδαμπίκης για την τοποθέτηση μικρών φωτοβολταικών στις στέγες αρκετών σπιτιών της περιοχής του που έχουν εγκαταλειφθεί, ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε την αναγκαιότητα ενός εθνικού τέτοιου προγράμματος για τη συστηματική τοποθέτηση φωτοβολταικών σε οικίες (μίλησε ενδεικτικά για 1 εκατ. σπίτια), με την ενέργεια να συγκεντρώνεται από έναν κεντρικό φορέα, όπως η ΔΕΗ και να κατευθύνεται στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επισημάνθηκε ακόμη η ανάγκη προώθησης των πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, αλλά και η δυνατότητα μετατροπής του ΤΑΡ και άλλων αγωγών ώστε να μεταφέρουν υδρογόνο ή αρχικά μείγμα του με το φυσικό αέριο.

Το συμπέρασμα, πάντως, ήταν ότι η Ελλάδα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κόμβο για το υδρογόνο, με αφετηρία τη Δ. Μακεδονία.

Στην εκδήλωση-συζήτηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη, οι πρώην ευρωβουλευτές Σπύρος Δανέλλης, Άννυ Ποδηματά, και Νίκος Χρυσόγελος, ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης κ.α.

Ο “Hydrogen Europe” έχει προγραμματίσει για το Μάιο έναν πρώτο κύκλο εκδηλώσεων με θέματα «Ελλάδα και Υδρογόνο – σύνδεσμος για το μέλλον»,  «Δυτική Μακεδονία – η δημιουργία ενός κόμβου Υδρογόνου στην Ευρώπη», «TAP και East-Med – Δύο έργα για περισσότερο Υδρογόνο στην Ευρώπη», «Υδρογόνο και Ελληνική Ναυτιλία – στο δρόμο της παγκόσμιας πρωτοπορίας».

(του Σταύρου Γριμάνη, newmoney.gr)

 

 

15 April 2021

energypress