ΑΔΜΗΕ: Έως 16 μήνες η χρονική καθυστέρηση στο Δυτικό Διάδρομο λόγω της διαμάχης με τη Μονή – Συμβιβαστική πρόταση από το διαχειριστή

Σημαντική χρονική καθυστέρηση αλλά και επιπλέον κόστη συνεπάγεται η αλλαγή της όδευσης του δυτικού διαδρόμου από τον ΑΔΜΗΕ μετά τη δικαστική εμπλοκή που προέκυψε εξαιτίας των αντιρρήσεων 5 μοναχών της Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων.

Όπως αποκάλυψε χθες ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης, για την αδειοδότηση της παραλλαγής θα χρειαστούν έως και 10 μήνες, αν και υπάρχει δέσμευση από πλευράς ΥΠΕΝ ότι θα επισπευσθούν οι χρόνοι. Παράλληλα θα χρειαστούν ακόμη 4 έως 6 μήνες προκειμένου να τοποθετηθούν οι επιπλέον 5 έως 10 πυλώνες της νέας όδευσης. Υπενθυμίζεται ότι το έργο του Δυτικού Διαδρόμου με συνολικά 400 πυλώνες είχε κόστος 110 εκατ. ευρώ.

Το κόστος αλλά και ο χρόνος υλοποίησης της παραλλαγής μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ανάλογα με τις απαλλοτριώσεις που θα χρειαστεί να γίνουν. 

Πάντως ο κ. Μάργαρης κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, προκειμένου να ξεκινήσει να λειτουργεί άμεσα το κρίσιμο για το ηλεκτρικό σύστημα έργο. Συγκεκριμένα ο κ. Μάργαρης πρότεινε να κατασκευαστεί το έργο με την τοποθέτηση των δύο τελευταίων πυλώνων σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό πλησίον της Μονής και παράλληλα να συνεχιστεί η αδειοδότηση της παραλλαγής, με τη δέσμευση από πλευράς ΑΔΜΗΕ μόλις εξασφαλιστεί η αδειοδότηση να ξηλωθούν οι πυλώνες κοντά στο μοναστήρι. 

Για το θέμα κατέληξε ο κ. Μάργαρης υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

 

 

 

9 Απριλίου 2021

energypress