Κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα.

05 04 2021 | 08:55

Στα 8 εκατομμύρια φθάνουν οι τόνοι των πλαστικών που καταλήγουν ετησίως στις θάλασσές μας, αποτελώντας πάνω από το 80% όλων των θαλάσσιων απορριμμάτων και προκαλώντας σημαντική οικολογική καταστροφή, κυρίως στην άγρια πανίδα της θάλασσας, η οποία καταλήγει να τρέφεται ή ακόμα και να παγιδεύεται σε πλαστικά απορρίμματα με θανατηφόρες πολλές φορές συνέπειες.

Οι οικοτοποί υποβαθμίζονται ενώ πολλές φορές οι χημικές ουσίες που εμπεριέχουν τα πλαστικά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

Τα πλαστικά υπολείμματα, που υπάρχουν στα ψάρια και τα οστρακόδερμα, καταλήγουν στα πιάτα μας, με άγνωστες μέχρι σήμερα επιπτώσεις για την υγεία μας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών απορριμμάτων που ρυπαίνει τις παραλίες και τις θάλασσές μας προέρχεται από τη στεριά.

Για να αντιμετωπιστεί η θαλάσσια ρύπανση ριζικά, η ΕΕ ενέκρινε νέους κανόνες στοχεύοντας στα 10 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που συναντάμε πιο συχνά στις ευρωπαϊκές παραλίες, καθώς και τα χαμένα και ξεχασμένα αλιευτικά εργαλεία.

Από τον Ιούλιο του 2021, πλαστικές μπατονέτες, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες, ράβδοι για μπαλόνια· σκεύη φαγητού ή ποτού φτιαγμένα από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως συσκευασίες fast food)· και όλα τα προϊόντα από οξοδιασπώμενο πλαστικό θα απαγορευτούν στην αγορά.

Από το 2024, δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία πλαστικών φιαλών χωρίς μη αποσπώμενα καπάκια, και μέχρι το 2030 η σύνθεσή τους θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 30% ανακυκλωμένο πλαστικό. Για να διευκολυνθεί η ανακύκλωση, μέχρι το 2029, το 90% των φιαλών θα πρέπει να συλλέγεται χωριστά. Ακόμη, η νέα νομοθεσία απαιτεί από τους παραγωγούς διαφόρων πλαστικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων καπνού με φίλτρα (π.χ. αποτσίγαρα) και των αλιευτικών εργαλείων, να συμβάλουν στην κάλυψη του κόστους της διαχείρισης των αποβλήτων και του καθαρισμού.

Τέλος, απαιτεί προϊόντα όπως υγρά μαντηλάκια, πλαστικά ποτήρια και τσιγάρα με πλαστικά φίλτρα να φέρουν ξεκάθαρη ετικέτα προκειμένου να ενημερώνονται οι χρήστες για τον τρόπο της ορθής απόρριψής τους.

 

 

 

3 Απριλίου 2021

Euractiv