«Κόφτης» για τους… επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

01 04 2021 | 08:26Χρύσα Λιαγγου

Εργαλεία για να φύγουν από τη μέση «αεριτζήδες» επενδυτές στον τομέα των ΑΠΕ, έτσι ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι μεγάλες επενδύσεις, αναζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει κάνει κατ’ αρχήν αποδεκτή την πρόταση θεσμικών φορέων για τη σύνδεση της έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού με μια ελάχιστη οικονομική αξία που θα δεσμεύει τον επενδυτή και θα εγγυάται την οικονομική του φερεγγυότητα για την υλοποίηση των εγκεκριμένων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έργων. 

Αυτό που το επιτελείο του κ. Σκρέκα εξετάζει είναι η κατάθεση εγγυητικής επιστολής τραπέζης ύψους 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, για τη διατήρηση της άδειας από πλευράς των επενδυτών μέχρι την κατασκευή του έργου. Η υποχρέωση θα αφορά έργα άνω του 1 μεγαβάτ. 

«Βροχή» αιτήσεων

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο προσδοκά να ξεφουσκώσει το «τσουνάμι» των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ για 54 GW νέας ισχύς ΑΠΕ, εκ των οποίων ένα ποσοστό πάνω από 30% εκτιμάται ότι είναι πλασματικό. 

Το γεγονός ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο σε αυτό το στάδιο αδειοδότησης των αιτήσεων δεν προβλέπει πιστοποίηση οικονομικής φερεγγυότητας, άνοιξε τον δρόμο για την υποβολή αιτήσεων και από «αεριτζήδες» επενδυτές, που «είτε είδαν φως και μπήκαν», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, είτε προσβλέπουν σε έσοδα από την πώληση των εταιρειών που έχουν συστήσει για τα έργα που αιτούνται βεβαίωσης παραγωγού. 

Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμούν ότι με την υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής θα τεθούν αυτομάτως εκτός αγοράς αυτοί οι επενδυτές και θα ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσουν τα βιώσιμα και πλέον αποδοτικά έργα. Στόχος του υπουργείου είναι η σχετική νομοθετική ρύθμιση να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί ακόμη μία νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ με στόχο την επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει με τις επικαλύψεις γης. Το θεσμικό πλαίσιο δεν υποχρεώνει τον επενδυτή στο στάδιο της έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού να προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας ή παραχώρησης χρήσης γης, με αποτέλεσμα μια περιοχή να τη διεκδικούν δύο και πολλές φορές περισσότεροι επενδυτές. Συμβαίνει επίσης να δεσμεύονται εκτάσεις χωρίς καν να έχουν ερωτηθεί οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν προστατεύονται από τον νόμο. Το υπουργείο φέρεται να έχει κάνει αποδεκτή νομοθετική ρύθμιση της ΡΑΕ που δίνει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να αναιρούν τη βεβαίωση παραγωγού όταν διαπιστώνουν ότι δεσμεύθηκε η γη τους χωρίς τη συναίνεσή τους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν και χωροταξικά ζητήματα, ελλείψει του νέου ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ και μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί, το υπουργείο έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με τη ΡΑΕ την εκπόνηση μελέτης για να αποτυπωθούν στον γεωπληροφοριακό χάρτη οι περιοχές αποκλεισμού, οι ζώνες ασυμβατότητας και οι αποστάσεις χωροθέτησης. Η αποτύπωση αυτή, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα αποκαταστήσει τη στρεβλή εικόνα που εμφανίζεται σήμερα και η οποία επιτείνει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και βλάπτει τα νόμιμα έργα. 

Πρώτο τεστ

Ενα πρώτο ξεσκαρτάρισμα της πληθώρας των αιτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ αναμένεται πάντως και στη δημοπρασία που θα πραγματοποιήσει τον Μάιο η ΡΑΕ για νέα ισχύ 350 MW. Αν και στον διαγωνισμό του Mαΐου δεν θα συμμετάσχουν τα έργα των νέων αιτήσεων, μιας και δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε η αξιολόγησή τους, εκτίμηση της ΡΑΕ είναι ότι οι τιμές που θα διαμορφωθούν θα είναι πολύ χαμηλές λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από ξένες και εγχώριες εταιρείες και θα αναγκάσουν επενδυτές που έσπευσαν να καταθέσουν άδειες, ευελπιστώντας σε υψηλά κέρδη, να αποχωρήσουν.

 

 

31 Μαρτίου 2021

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ