Δύο νέα ναυτιλιακά καύσιμα στη «φαρέτρα» απανθρακοποίησης του ναυτιλιακού κλάδου

29 03 2021 | 09:19

Η βρετανική Clean Planet Energy παρουσίασε δύο νέα καθαρά ναυτιλιακά καύσιμα, τα οποία έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα από την παγκόσμια ναυτιλία.

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Clean Planet σχετικά με την ανάπτυξη ενός νέου καθαρού καυσίμου για τον κλάδο των αερομεταφορών, η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε την ανάπτυξη δύο νέων ναυτιλιακών καυσίμων με την ονομασία “Clean Planet Oceans”‒ ενός είδους μαζούτ το οποίο πληροί τα διεθνή πρότυπα ISO 8712 2017 και ενός προϊόντος απόσταξης πετρελαίου που πληροί τις προδιαγραφές EN15940 για καύσιμα Diesel.

Τα νέα καύσιμα μπορούν να αποφέρουν πάνω από 75% μείωση στις εκπομπές ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e), καθώς και να μειώσουν σημαντικά τους επιβλαβείς ατμοσφαιρικούς ρύπους. Και τα δύο καύσιμα παράγονται χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη μη ανακυκλώσιμα πλαστικά απορρίμματα, αξιοποιώντας δηλαδή απόβλητα τα οποία διαφορετικά θα οδηγούνταν για αποτέφρωση ή υγειονομική ταφή ή θα κατέληγαν στους ωκεανούς.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα των δύο νέων καυσίμων είναι η αξιοπρόσεκτη μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) και οξειδίων του θείου (SOx), δύο από τους πιο κοινούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Τα καύσιμα της Clean Planet έχουν έως και 1.500 φορές μικρότερες εκπομπές θείου σε σχέση με τις πιο πρόσφατες, αυστηρές απαιτήσεις του ΙΜΟ.

(ναυτικά χρονικά)

 

 

 

28 Μαρτίου 2021

energypress