Σενάριο για ενιαία Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων ανοίγει η σύσταση της Κομισιόν για ανεξάρτητη εποπτεία νερών και λυμάτων.

29 03 2021 | 10:18

Επανήλθαν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι συστάσεις της Ευρ. Επιτροπής για την ανάγκη εποπτείας της διαχείρισης των νερών και των απορριμμάτων.

Αποδέκτης των υποδείξεων των εταίρων είναι, κατά τις ίδιες πηγές, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Ευρ. Επιτροπή έχει την πάγια θέση που θέλει τη δημιουργία ανεξάρτητης εποπτικής αρχής η οποία θα ρυθμίζει τους κανόνες για τη διενέργεια επενδύσεων, τη διαχείριση αλλά και την τιμολόγηση ιδίως του πόσιμου νερού.

Οι συστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέρχονται, αυτή τη φορά, σε έντονο βαθμό εντασσόμενες στη στρατηγικής της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης. Η Κομισιόν έχει βρει… χώρο για την επαναφορά του θέματος τόσο επειδή θεωρεί ότι η ύπαρξη των 120 δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης δεν συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση του νερού όσο κι επειδή έχει διαπιστώσει σχεδόν 120 διαφορετικές και μη εξηγήσιμες ως ένα βαθμός τιμολογήσεις της κατανάλωσης.

Στις τελευταίες επαφές των θεσμών με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει τεθεί προς την ελληνική πλευρά το ζήτημα της δημιουργίας ανεξάρτητης αρχής διαχείρισης υδάτων και απορριμμάτων.

Σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. έχουν δημιουργηθεί ενιαίες ρυθμιστικές αρχές ενέργειας και υδάτων. Η λογική έχει να κάνει με την κοινή εποπτεία των βασικών βιοτικών αγαθών της ενέργειας και του νερού. Ένα από τα ευρωπαϊκά κράτη που έχει συγκροτήσει τέτοια εποπτική αρχή έχοντας συμπεριλάβει και τα απορρίμματα είναι η Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Κώστα Σκρέκα με την πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα Πατρίτσια Φαλτσινέλι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και «το θετικό παράδειγμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ιταλίας, η οποία ρυθμίζει, εκτός από την αγορά ενέργειας, τα ύδατα και τα απορρίμματα με εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία», όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας σε ανάρτηση του στα social media.

Πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας σχεδίου για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχουν ληφθεί τελικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Μία τέτοια θεσμική παρέμβαση, όπως έχουν σημειώσει ουκ ολίγες φορές ειδικοί αναλυτές της αγοράς ενέργειας, θα έβαζε τους κανόνες στον τρόπο λειτουργίας των προαναφερόμενων αγορών, επιτρέποντας στους επενδυτές την επίτευξη μεταξύ άλλων και σημαντικών αποδόσεων επί των επενδύσεων τους. Επιπλέον θα θεσπιζόντουσαν και κανόνες ορθολογικής διαχείρισης της ενέργειας και των νερών με τρόπο που να ικανοποιεί το ευρωπαϊκό όραμα της αειφόρου ανάπτυξης.

 

24 Μαρτίου 2021

energypress