Πώς οι ανεμόμυλοι του Λασιθίου έσωσαν ανθρώπινες ζωές στην Αιθιοπία και την Ινδία

02 08 2018 | 11:39

Ο δήμαρχος του Οροπεδίου Λαισθίου, Γιάννης Στεφανάκης ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να συμπεριλάβει τους ανεμόμυλους του Λασιθίου στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με τον Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (AΠΕ-ΜΠΕ).

 

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, μετά από πολλούς μήνες συστηματικής έρευνας και τεκμηρίωσης που πραγματοποίησε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου στην Κρήτη, προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τα διαχρονικά οφέλη του συγκεκριμένου σχεδιασμού ανεμόμυλων.

 

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν οι τεχνικές κατασκευής τους από παλιούς τεχνίτες, ενώ έχει γυριστεί και ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο "Γήινος άνεμος" (Earthly Wind), με βάση μαρτυρίες κατοίκων του Λασιθίου.

 

Στο πλαίσιο της μελέτης, όπως περιγράφεται από τον κ. Στεφανάκη, αποκαλύπτεται ότι κατά τη διάρκεια της μεγάλης ξηρασίας στην Αφρική και την Ινδία στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η UNICEF έστειλε ειδικούς μηχανικούς στην Κρήτη, οι οποίοι αντέγραψαν τον λασιθιώτικο ανεμόμυλο και έχτισαν πανομοιότυπους στην Αιθιοπία, την Ινδία αλλά και τη Νότια Αμερική.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.  Στεφανάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το στόχο του να συμπεριληφθούν οι ανεμόμυλοι του Λασιθίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, λέγοντας: «Ο λασιθιώτικος ανεμόμυλος όπως τον εμπνεύστηκε ο εφευρέτης του, Εμμανουήλ Παπαδάκης, και όπως τον ανέπτυξαν  οι τεχνίτες  Μαυρόφορος και Μαρκοστεφανής, ήταν μια μεγάλη καινοτομία για την εποχή του. Με τις νέες πληροφορίες που προέκυψαν από την έρευνά μας, αποδεικνύεται ότι ο ανεμόμυλος του Λασιθίου έσωσε κυριολεκτικά ζωές στην Αιθιοπία, την Ινδία και αλλού στον κόσμο, εκατό χρόνια μετά την εφεύρεσή του. Για άλλη μια φορά είμαστε υπερήφανοι για το Λασίθι, ως Κρητικοί και ως Έλληνες. Η τεχνολογία μας έσωσε ζωές και υιοθετήθηκε ως βέλτιστη από τον ΟΗΕ εκατό χρόνια αργότερα».

 

«Αν ο Εμμανουήλ Παπαδάκης ζούσε την εποχή του Όμηρου, θα ήταν ο πολυμήχανος « Οδυσσέας, ο βασιλιάς της Ιθάκης», συνεχίζει ο κ. Στεφανάκης. «Η μοναδική μας κουλτούρα συνεχίζει να διδάσκει σε παγκόσμια κλίμακα. Μόνο μέσω έρευνας, τεκμηρίωσης και εταιρικών σχέσεων μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οι πρόγονοί μας έχουν αφήσει σπουδαία κληρονομιά. Εναπόκειται σε εμάς να τους τιμήσουμε στο παρόν και στο μέλλον με συνεχή δουλειά ».

 

Ο δήμαρχος του οροπεδίου Λασιθίου παρουσίασε επίσης αποσπάσματα μελετών για τον κρητικό ανεμόμυλο. Ένα άρθρο από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Cranfield στο Ηνωμένο Βασίλειο με τίτλο "Κρητικοί Ανεμόμυλοι" λέει: «Το ενδιαφέρον για αυτό το είδος ανεμόμυλου έχει ανακαμφθεί πρόσφατα λόγω της απλότητας του σχεδιασμού και του χαμηλού του κόστους. Με αυτόν τον τύπο ανεμόμυλου μπορεί να επιτευχθεί σχετικά υψηλός ρυθμός παραγωγής ενέργειας από ανέμους χαμηλής ταχύτητας».

 

Επιπλέον, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι κρητικοί ανεμόμυλοι είναι καλά κατανοητοί στην κατασκευή τους και έχουν δοκιμαστεί διεξοδικά. Ο σχεδιασμός τους είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για εφαρμογή στις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω της χρήσης απλών τεχνικών κατασκευής και σχετικά φθηνών υλικών, όπως το ξύλο και το ύφασμα».

 

 

2 Ιουλίου 2018

 

Του Philip Chrysopoulos

 

Πηγή: Greek Reporter

 

Περισσότερα:  Crete   Greece   Greece news   Greek news   Lasithi