Το πανεπιστήμιο UNSW της Αυστραλίας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματθαίο Σανταμούρη.
Η αστική υπερθέρμανση απειλεί τη ζωή των κατοίκων του Darwin στην Αυστραλία, αλλά οι ερευνητές της Σχολής Δομημένου Περιβάλλοντος του UNSW, υπολόγισαν πόσες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν αλλάζοντας την πόλη.
Οι ερευνητές του UNSW ανακάλυψαν έναν τρόπο να μειώσουν την υπερθέρμανση του Darwin κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου, μειώνοντας τον κίνδυνο για τη ζωή και μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό κόστος.
Η Ομάδα Αρχιτεκτονικής Υψηλών Επιδόσεων της Σχολής Δομημένου Περιβάλλοντος του UNSW διαπίστωσε ότι η χρήση τεχνολογιών μετριασμού όπως ανοιχτόχρωμο ανακλαστικό υλικό σε πεζοδρόμια και στέγες και αστική χρήση πρασίνου και σκίαση θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί η θερμοκρασία αρκετά για να σωθούν ζωές.
«Αυτή η μελέτη για την κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική καθώς δείχνει την τεράστια επίδραση της υπερθέρμανσης των πόλεων στη θνησιμότητα, τη νοσηρότητα, αλλά και την κατανάλωση ενέργειας και τη δυνατότητα βελτίωσης των πόλεων μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του έργου, ο καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης.
«Διαπιστώσαμε ότι η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 5%, για κάθε 1ο C άνοδο της ημερήσιας μέγιστης θερμοκρασίας. Η μείωση της υπερθέρμανσης σε όλη την πόλη του Darwin θα μπορούσε να σώσει ετησίως περίπου 10 ζωές ανά 100.000 κατοίκους.»
Η υπερθέρμανση του αστικού περιβάλλοντος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στην οικονομία, επειδή αυξάνει τη συγκέντρωση των αστικών ρύπων, επηρεάζει την ποιότητα του αστικού αέρα, αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας για ψύξη και αυξάνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι όταν οι θερμοκρασίες στο Darwin ήταν υψηλότερες από 32ο C και η υγρασία ήταν πάνω από 80%, καταγραφόταν αύξηση της ημερήσιας μέγιστης θερμοκρασίας κατά 1ο C και αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 263%.
Ο καθηγητής Σανταμούρης δήλωσε ότι η χρήση σχεδίων περιορισμού της θερμοκρασίας, όπως δροσερές / πράσινες στέγες και πεζοδρόμια, σιντριβάνια, πισίνες, λίμνες, επιπλέον πρασινάδα και σκίαση, θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση αιχμής ενεργειακής ισχύος μέχρι και 2% κατά τη θερινή περίοδο.
Πρόσθεσε ότι η ετήσια εξοικονόμηση ψυκτικού φορτίου από τη χρήση πράσινου είναι περίπου 88.4GWh, ενώ η εφαρμογή προγραμμάτων δροσερών οροφών και πεζοδρομίων θα επιτύγχανε εξοικονόμηση 214GWh.
«Η εφαρμογή ενός συνδυασμού πρασίνου και δροσερών οροφών και πεζοδρομίων οδηγεί σε ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας 265,2GWh», δήλωσε.
«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική μείωση των ενεργειακών αναγκών της πόλης, που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη».
Η πόλη Darwin είναι μια από τις 400 πόλεις του κόσμου που πάσχουν από επικίνδυνη υπερθέρμανση λόγω του φαινομένου των «θερμικών νησίδων», το οποίο είναι η πιο τεκμηριωμένη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής.
Το κέντρο της πόλης μπορεί να είναι έως έξι βαθμούς θερμότερο από το αεροδρόμιο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Λόγω της αντικατάστασης δέντρων, υγροτόπων και γρασιδιού στην πόλη με τεχνητές επιφάνειες όπως σκυρόδεμα, άσφαλτος και η κατασκευή κτιρίων, η πόλη Darwin έχει θερμοκρασίες περιβάλλοντος που είναι γενικά υψηλότερες από το Cairns ή το Denpasar.
«Η έλλειψη αστικών χώρων πρασίνου και βλάστησης μειώνει την ψυκτική επίδραση της σκιάς και της εξάτμισης από το έδαφος και από τα δέντρα, ενώ ψηλά κτίρια και τα στενά δρομάκια παγιδεύουν τη θερμότητα στην πόλη», δήλωσε ο Καθηγητής Σανταμούρης.
Η θερμότητα από τα αυτοκίνητα, τα κλιματιστικά και τις βιομηχανικές δραστηριότητες αυξάνει επίσης τις θερμοκρασίες.
03 Σεπτεμβρίου 2018
Της Diane Nazaroff
Πηγή unsw newsroom