Κτίρια μηδενικών εκπομπών άνθρακα: μια ελπίδα εν μέσω αβεβαιότητας για το κλίμα.
«Τα προηγούμενα χρόνια η κατασκευαστική βιομηχανία είχε 2 προβληματισμούς: Αν είναι λειτουργικό κι αν είναι ωραίο ένα κτίριο; Όχι όμως πια».
Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του World Resources Institute (WRI), Andrew Steer, κατά το άνοιγμα της διάσκεψης του Green Building Council του Καναδά, τον προηγούμενο μήνα. Όπως τόνισε ο Steer, οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί, καθώς και οι γενικότερα υπεύθυνοι των έργων χρειάζεται να σχεδιάζουν πλέον με βάση ένα περιβάλλον πολιτικά και κυρίως κλιματικά ασταθές.
Με το 2017 το πιο θερμό έτος που κατεγράφει ποτέ και χωρίς μάλιστα καν τη συνδρομή του El Niño, και με την καταστροφή των μακρόχρονων γεωπολιτικών συμμαχιών που κυριαρχούν στις αγορές, οι ηγέτες στον κατασκευαστικό κλάδο των οικοδομών αντιμετωπίζουν μερικές από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες της σταδιοδρομίας τους.
Για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, ο στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και αυτός ο στόχος δεν μπορεί να αφήσει εκτός έναν από τους πιο ρυπογόνους τομείς, τον κτιριακό. Ο Steer ανακοίνωσε στο Τορόντο την δέσμευση του WorldGBG για το Net Zero Carbon Buildings, την πρώτη παγκόσμια κίνηση προς την κατεύθυνση κτιρίων με καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η δέσμευση αυτή ενθαρρύνει τις πόλεις, τις εταιρείες και τα κράτη να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές στα χαρτοφυλάκιά των έργων τους μέχρι το 2030 και υποστηρίζει ότι όλα τα κτίρια θα έχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.
Παραδείγματα κτιρίων με μηδενικές εκπομπές άνθρακα αναδύονται σε όλο τον κόσμο, και μάλιστα όχι στις γεωγραφικές περιοχές που θα περίμενε κανείς. Από το Μεξικό μέχρι την Ινδία, την Κένυα και την Κίνα υπάρχουν πολλά παραδείγματα κτιρίων που επωφελούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος και ο άνεμος. Στην Ινδία, το WRI εργάζεται σε επιλεγμένες πόλεις για να δημιουργήσει μονοπάτια για κτίρια καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα, ενώ στην Κένυα, την Κίνα και το Μεξικό, γίνεται αξιολόγηση των εθνικών πολιτικών που ενθαρρύνουν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη τέτοιων έργων.
Τα επιτυχημένα παραδείγματα είναι πολλά:
- Το Bombay House, έδρα του ομίλου Tata στη Βομβάη, όπου οι ιδιοκτήτες εφαρμόζουν μέτρα αποδοτικότητας για να προσαρμόσουν το κτίριο στα τρέχοντα πρότυπα και αγοράζουν πιστοποιητικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης ενέργειας.
- Τα σπίτια TZED στο Bangalore, ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που χρησιμοποιεί φυσικό αερισμό και φυσικό φωτισμό, αισθητήρες φωτός και φωτισμό LED, ενώ χρησιμοποιεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για να καλύψει τις ανάγκες ψύξης και κλιματισμού.
- Τα κτίρια της πανεπιστημιούπολης Infosys στην Ινδία είναι ένα άλλο παράδειγμα, που χρησιμοποιούν τόσο φωτοβολταϊκά πάνελ, όσο και ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές εκτός των εγκαταστάσεών τους για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους.
Σε ένα κόσμο όλο και πιο περίπλοκο, ξεκινώντας τώρα με ορθολογικές και ρεαλιστικές προσεγγίσεις, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ένας οικοδομικός τομέας απαλλαγμένος από άνθρακα μέχρι το 2050 αποτελεί ένα στόχο που θα μπορεί να προσεγγίσει κάθε πόλη τόσο στο βορά, όσο και στο νότο.
26 Ιουλίου 2018
Των Emma Stewart και Renilde Becque
Πηγή: World Resources Institute
Περισσότερα: buildings cities climate change
- 4 surprising ways energy-efficient buildings benefit cities
- There’s an easy way for national governments to help cities act on climate change- give them data
- A data drought hampers cities from acting on climate change
- Photo essay: how climate change affects the urban poor in India and Indonesia
- Cities are acting on climate change. Will the new administration join?