Σάββας Ζαφειράτος στο Δ.Σ. Βελβεντού: Τα πλωτά εντάσσονται σε διαδικασία fast track και παίρνουμε άδεια σε μια βδομάδα

22 02 2021 | 08:55

Ο Σάββας Ζαφειράτος της Εταιρείας «ΣΑΒΒΑΣ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΣ & ΣΙΑ» που ενδιαφέρεται για τα πλωτά της λίμνης Πολυφύτου συμμετείχε στο δημοτικό συμβούλιο Βελβεντού της Παρασκευής μιλώντας με ιδιαίτερη σιγουριά για την πραγματοποίηση της επένδυσης. «Είναι μεγάλο λάθος που δεν ήρθα σε επαφή με τους δήμους γιατί νόμιζα ότι η επαφή με την περιφέρεια θα κοινοποιούνταν. Στείλαμε mail στην περιφέρεια με τα συν της επένδυσης». «Το κράτος έβαλε τα πλωτά στη διαδικασία fast truck. Εμένα μου χαρίσανε αυτό το δικαίωμα. Δεν ήρθα να σας κάνω κακό. Τα πλωτά εντάσσονται σε διαδικασία fast track και παίρνουμε άδεια σε μια βδομάδα. Εγώ δεν το έκανα.» συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει αυτή η εuκαιρία να συνομιλεί κανείς μαζί του όταν αύριο θα έρχονται απρόσωπα ξένα funds.

«Μετά τις αποφάσεις της ΡΑΕ να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε μια λύση γιατί και εσείς έχετε δίκιο και εμείς που ξοδέψαμε εδώ και ένα χρόνο χρήματα σε μελέτες. Θα ήθελα τη συναίνεσή σας σε αυτό που θα καταλήξουμε. Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε» πρόσθεσε ρωτώντας «γιατί δεν έκανε ο δήμος ένσταση στη ΔΕΗ. Έχετε κάποια ιδιαίτερη σχέση;» συνέχισε ειρωνικά. «Από τη στιγμή που πάτησαν πόδι με 35 μεγαβάτ θα φτάσουν τα 2GW. Ας είμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού. Σε λίγο δεν θα ξέρετε με ποιον μιλάτε, με μένα μπορείτε να βγάλετε άκρη, να μειώσουμε το έργο. Ίσως και η αίτηση για 500 μεγαβάτ είναι μια προστασία για σας. Έχουμε τρόπους να σας βοηθήσουμε».

Όσο  για τις ενστάσεις του δήμου ήταν ιδιαίτερα επικριτικός: «Αυτά να τα πείτε στην κυβέρνηση, μην τα βάζετε με τους επιχειρηματίες. Αν γίνει  η επένδυση θα είναι μικρότερη. Εγώ καταστράφηκα με τα φωτοβολταϊκά. Θα βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης. Πρέπει να βρείτε την πηγή του κακού. Εμείς είμαστε κοντά σας».

Ο δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου αναφέρθηκε σε επενδύσεις που δεν θα φέρουν θέσεις εργασίας πέραν από το κατασκευαστικό κομμάτι που θα είναι προσωρινό. Η λίμνη  προστατεύεται ως κοινόχρηστη, ενώ η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα της ενέργειας των νερών. Μίλησε μάλιστα για την προστασία του γενικού συμφέροντος, με την αξιοποίηση ενός πλούτου που ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος να είναι υποχρέωση του κράτους. «Η ένσταση έγινε και στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες όπως και στη δική  σας. Ο νόμος αναφερόμενος στις μεγάλες λίμνες δεν κάνει διάκριση για φυσικές και τεχνητές λίμνες. Αν όντως έχετε διάθεση για ΣΔΙΤ να μιλήσουμε για τον ορεινό όγκο αλλά όχι για φωτοβολταϊκά και αιολικά» συνέχισε ο δήμαρχος.

(της Ιωάννας Παπαδημητρίου, Πρωινός Λόγος)

 

 

21 Φεβρουαρίου 2021

energypress