M.Σανταμούρης: Μηδενισμός της Ενεργειακής Κατανάλωσης, Της Ενεργειακής Ένδειας και της Τοπικής Κλιματικής Μεταβολής. Καινοτομώντας προς τον μηδενισμό.

27 01 2021 | 11:19

Το βιβλίο του Καθηγητή Μ. Σανταμούρη,  που μoλις κυκλοφόρησε από τον μεγάλο διεθνή εκδοτικό οίκο Elsevier, έρχεται να συνεισφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα πρόταση στον όλο διάλογο για το μελλοντικό οικονομικό και κοινωνικό μας περιβάλλον. Μας προτείνει, να μηδενίσουμε στο άμεσο μέλλον την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων μας, την ενεργειακή ένδεια και την τοπική κλιματική μεταβολή δηλαδή την υπερθέρμανση των πόλεων μας. Μπορεί μια τέτοια πρόταση να ακούγεται ουτοπική και ίσως μη ρεαλιστική για τα σημερινά συντηρητικά πολιτικά  δεδομένα. Όμως ο συγγραφέας μας παρουσιάζει με μεγάλη λεπτομέρεια την ανάγκη για μια τέτοια πολιτική, τις τεχνολογικές οδούς που πρέπει να ακολουθήσουμε καθώς τις πολίτικες που πρέπει να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε. Υπολογίζει με ακρίβεια τα οφέλη τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες από την εφαρμογή ενός νέου κοινωνικού -περιβαλλοντικού και οικονομικού οράματος για ένα πλανήτη χωρίς ρύπανση, υπερθέρμανση και φτώχεια. Και καταφέρνει να αποδείξει ότι τα οφέλη τόσο στον τομέα της οικονομίας, της εργασίας και απασχόλησης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας καθώς και της κοινωνικής ισότητας, είναι τεράστια. Αποδεικνύει ότι οι τρέχουσες πολίτικες οδηγούν μαθηματικά στην δραματική υποβάθμιση της ζωής δισεκατομμυρίων πολιτών τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και αναδεικνύει την ανάγκη για μια νέα ριζοσπαστική πολιτική που ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της σημερινής αντίληψης.

Δεν είναι ένα θεωρητικό κείμενο που υποστηρίζει απλά μια νέα πρόταση. Αντίθετα είναι ένα άκρως τεχνικό κείμενο πλήρες από στοιχεία, αποδείξεις και λεπτομέρειες που πασχίζει να αποδείξει κάθε τι που υποστηρίζει. Είναι μια φρέσκια φωνή σε ένα βαλτωμένο υπερσυντηρητικό πολιτικό περιβάλλον που πασχίζει να δείξει ότι υπάρχει ακόμα φως στο τούνελ.

φ

 

 

 

27 Ιανουαρίου 2021