Τσαλέμης: Υπό σύσταση ομάδα εργασίας του ΥΠΕΝ για την «δίκαιη» εφαρμογή των περικοπών – «Κλειδί» η επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ στο «electrification»

Την πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει στη σύσταση ομάδας που θα εξετάσει αναλυτικά πως θα γίνουν οι περικοπές με «δίκαιο τρόπο» αποκάλυψε ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Δημήτρης Τσαλέμης, μιλώντας στο 5ο συνέδριο Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το energypress.

Τόνισε ότι το πρόβλημα των περικοπών θα επιτείνεται αν δεν υπάρξει πρόοδος στους στόχους του ΕΣΕΚ για το «electrification» άλλων τομέων της οικονομίας, ώστε να αυξηθεί η συνολική ζήτηση του ενεργειακού συστήματος που θα απορροφήσει την πρόσθετη «πράσινη» παραγωγή που μπαίνει στο σύστημα προοπτικά.

Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ανέφερε ότι «δεν βλέπω πρόβλημα αν επιτύχουμε τους στόχους του ΕΣΕΚ παρά μόνο σε ορισμένες στιγμές που αντικειμενικά το φορτίο είναι χαμηλό και ενδέχεται να λάβουν χώρα σε ορισμένο βαθμό περικοπές της παραγωγής».

Πρόσθεσε ακόμη ότι το θέμα των ενισχύσεων θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου από μηδενική βάση βλέποντας και τα νέα οικονομικά στοιχεία που διαμορφώνονται στην αγορά. Η επανεξέταση του πλαισίου θα πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση που έχει δώσει ήδη ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Ειδικότερα, σημείωσε ότι τα feed in tariffs είναι προβλέψεις που προέρχονται από την ευρωπαϊκή οδηγία των ΑΠΕ. Αντιθέτως τα CfDs και τα PPAs αποτελούν εργαλεία που αναφέρονται και προωθούνται μέσω του ευρωπαϊκού κανονισμού για την αγορά ενέργειας. Τα παραπάνω δείχνουν ότι «Πλέον τα CfDs φαίνεται να προβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι το εργαλείο για να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ», ανέφερε σχετικά.

Τέλος, ο κ. Τσαλέμης υπογράμμισε την ανάγκη να προοδεύσουν οι διαβουλεύσεις της αγοράς και των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, λαμβάνοντας υπό τόσο το «ευμετάβλητο» της αγοράς με ότι αυτό συνεπάγεται για το bankability των επενδύσεων σε ΑΠΕ όσο και την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα προάγει τον διαμοιρασμό των ωφελειών από τις ΑΠΕ στους καταναλωτές.

 

 

 

σ