Τριανταφυλλόπουλος: Σε 3 χρόνια θα έχουμε παραγωγή στο North-1 Project - Συζητάμε τη μεταφορά υδρογόνου μέσω του αγωγού Δ. Μακεδονίας

“Σε 3 χρόνια θα έχουμε παραγωγή στο Αμύνταιο”, διαβεβαίωσε από το βήμα του 2ου Hydrogen & Green Gases Forum o Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Hydrogen.

“Πέρυσι παρουσιάσαμε την εταιρεία και το επενδυτικό πλάνο. Το “North-1 Project” ωριμάζει, τεχνικά, έχοντας και τη βοήθεια ξένων οίκων. Επίσης αδειοδοτικά, με τις προκλήσεις που έχει, καθώς είναι η πρώτη τέτοια μονάδα στην Ελλάδα. Και χρηματοδοτικά, αναμένουμε τα αντίστοιχα εργαλεία”, σημείωσε σχετικά.

 

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, η επενδυση στο υδρογόνο δεν είναι μόνο η παραγωγή αλλά και η κατανάλωση. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα στην Ελλάδα. Αν το δούμε σαν πρώτη ύλη για εναλλακτικά καύσιμα, που έχουμε μεγαλύτερη τεχνογνωσία για παράδειγμα από τα διυλιστήρια, αυτό το κομμάτι της αγοράς είναι πιο ώριμο.

“Εμείς βλέπουμε την αγορά σε φάσεις και αυτό το ευνοεί το υδρογόνο. Η αρχική μας επένδυση στο Αμύνταιο μιλάει για 50 MW ηλεκτρόλυσης, δηλαδή περίπου 50.000 τόνους. Ταυτόχρονα συζητάμε με τον ΔΕΣΦΑ τη διοχέτευση αυτού του υδρογόνου σε Hydrogen ready αγωγούς, όπως αυτόν της Δ. Μακεδονίας”, πρόσθεσε στη συνέχεια.

“Χρειάζεται να σκεφτόμαστε βήμα βήμα τις επενδύσεις για να φτάσουμε στα 300 MW του ΕΣΕΚ. Το βασικό είναι πως θα διαχειριστούμε την πράσινη ενέργεια και πως θα καταστεί φθηνή”, κατέληξε.

Σ