Η MOL εγκαινιάζει τη μεγαλύτερη μονάδα πράσινου υδρογόνου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

12 04 2024 | 10:36

Μια μονάδα πράσινου υδρογόνου ισχύος 10 μεγαβάτ στη Százhalombatta, παρέδωσε η MOL, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Όπως ανακοίνωσε η ουγγρική εταιρεία, η επένδυση, ύψους 22 εκατ. ευρώ καθιστά την παραγωγή καυσίμων πιο βιώσιμη: η μονάδα θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του διυλιστηρίου του Δούναβη κατά 25 000 τόνους.

 

Ειδικότερα, η MOL θα είναι σε θέση να παράγει 1.600 τόνους καθαρού υδρογόνου ετησίως, γεγονός που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αγορά του καυσίμου. Στόχος του ομίλου MOL είναι να παρέχει λύσεις για το αύριο. Έτσι, η μονάδα υδρογόνου, με μια μονάδα ηλεκτρόλυσης 10 μεγαβάτ που δημιουργήθηκε από την Plug Power, παράγει περίπου 1.600 τόνους καθαρού, ουδέτερου ως προς τον άνθρακα πράσινου υδρογόνου ετησίως.

Ταυτόχρονα, η επένδυση ύψους 22 εκατ. ευρώ θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα του διυλιστηρίου του Δούναβη κατά περισσότερους από 25.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η νέα τεχνολογία θα αντικαταστήσει σταδιακά τη διαδικασία παραγωγής με βάση το φυσικό αέριο, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει το ένα έκτο των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του ομίλου MOL. Όπως ανακοινώθηκε, η μονάδα θα αρχίσει να παράγει το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με την εταιρεία να χρησιμοποιεί το πράσινο υδρογόνο κυρίως στο δικό της δίκτυο για την παραγωγή καυσίμων.

f