Με επιδότηση και από τον ΕΛΑΠΕ η παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου και βιομεθανίου – Σχέδιο του ΥΠΕΝ για την συλλογή και μεταφορά της πρώτης ύλης

Την χρηματοδότηση της παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου και βιομεθανίου και μέσω του ΕΛΑΠΕ εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσθέτοντας ακόμη ένα εργαλείο στήριξης στην προώθηση των δύο ανανεώσιμων αερίων.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, ότι ήδη έχει αποφασιστεί να διατεθούν ως επιδότηση 75 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανάπτυξη πιλοτικών πρότζεκτ «πράσινου» υδρογόνου ή βιομεθανίου. Αναλυτικότερα, πέρα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το ΥΠΕΝ μελετάει να αξιοποιήσει εθνικούς πόρους μέσω του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, της τάξης των 20-30 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν με την λογική «first in first out», δηλαδή όποιος επενδυτής «τρέξει» ταχύτερα, θα λάβει και χρηματοδότηση.

Με δεδομένο ότι το σχήμα επιδότησης θα διαρκέσει έως και 10 χρόνια, η πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να κινηθεί όσο γίνεται πιο προσεκτικά, ώστε το όποιο οικονομικό «αποτύπωμα» της στήριξης να μην εκτραχυνθεί σε μια πορεία και επιβαρύνει αρνητικά τον συνολικό «ενεργειακό λογαριασμό» της «πράσινης» μετάβασης. Από την άποψη αυτή, θα φανεί στην πορεία αν οι επιδοτήσεις κατορθώσουν να καλύψουν δυναμικότητα έργων αντίστοιχη με τον νέο στόχο του ΕΣΕΚ που έχει προσδιοριστεί στα 300 MW από 600 MW πριν.

Ως γνωστόν, το υδρογόνο, ως λιγότερη ώριμη τεχνολογία και με μεγαλύτερα κόστη, θα χρειαστεί πιο «γενναιόδωρο» σχήμα στήριξης σε σχέση με το υδρογόνο και επομένως, όπως εκφράζουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ, δεν είναι δεδομένο ότι τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια θα επαρκέσουν για ένα χαρτοφυλάκιο έργων της τάξης των 300 MW. Αυτή την στιγμή, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά κάτι τέτοιο στις εκτιμήσεις που γίνονται.

Πρώτη ύλη στο βιομεθάνιο

Στην περίπτωση του βιομεθανίου, τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς μιλάμε για πιο ώριμη τεχνολογία και μικρότερης κλίμακας έργα και επομένως τα κεφάλαια που θα διατεθούν θα αποτελέσουν ένα ισχυρό στήριγμα για την ανάπτυξη της παραγωγής σε μεγαλύτερα μεγέθη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το ΥΠΕΝ εξετάζει την χορήγηση επιδότησης σε αγρότες και κτηνοτρόφους για τη συλλογή και μεταφορά της πρώτης ύλης, φιλοδοξώντας έτσι να αντιμετωπίσει ένα από τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου είναι αυτό της πρώτης ύλης. Αναλυτικότερα, το μέτρο εστιάζει κύρια στις κτηνοτροφικές μονάδες και έχει συζητηθεί να περιληφθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο για το ρυθμιστικό πλαίσιο του υδρογόνου και του βιομεθανίου που βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, η πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να εξοικονομήσει τα κεφάλαια για την επιδότηση της συλλογής και μεταφοράς των αποβλήτων από την άρση της προσαύξησης στις τιμές των μονάδων βιοαερίου κατά 25% επί της τιμής αναφοράς. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ πέρυσι προς αντιμετώπιση των προβλημάτων βιωσιμότητας του κλάδου. Η προσαύξηση ισχύει για μονάδες που βρίσκονται σε δοκιμαστική φάση ή εν λειτουργία με «option» παράτασης βάσει των συνθηκών της αγοράς, που ενδεχόμενα, όπως προαναφέρθηκε, τελικά να μην γίνει προκειμένου να επιδοτηθεί η συλλογή και μεταφορά των αποβλήτων.

Η διασφάλιση της πρώτης ύλης για την παραγωγή βιομεθανίου αποτελεί κρίσιμη παράμετρο στο όλο εγχείρημα, πράγμα που έχει μεταφέρει ο αρμόδιος σύνδεσμος (ΕΣΠΑΒ) σε διαβουλεύσεις με το Υπουργείο, Ένα πλαίσιο κινητροδότησης προς την κτηνοτροφική αλυσίδα, μέσω μιας επιδότησης στη συλλογή και μεταφορά, εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει το πλαίσιο ώστε τα απόβλητα να διατίθενται προς αξιοποίηση από τις μονάδες βιομεθανίου κι όχι να καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη φύση, όπως συμβαίνει κατά κύριο λόγο σήμερα. 

δ