Τουρισμός: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον τουριστικό χάρτη

09 01 2024 | 14:18OT.gr Newsroom

Σε αλλαγές στις ταξιδιωτικές κρατήσεις οδηγεί η κλιματική αλλαγή, καθώς ολοένα και περισσότεροι αναζητούν πιο δροσερούς προορισμούς και χώρες στη βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς πράκτορες της Ευρώπης.

Ο Ντάνα Ντουν, διευθύνων σύμβουλος της eDreams Odigeo, αναφέρει στους Financial Times ότι η επιχείρησή του έχει παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στα ταξιδιωτικά μοτίβα μετά από ένα καυτό καλοκαίρι πέρυσι, όταν η υπερβολική ζέστη οδήγησε στο κλείσιμο ορισμένων τουριστικών αξιοθέατων στην Ελλάδα, και προκάλεσε πυρκαγιές σε ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στη νότια Ευρώπη.

Ενώ η πλειοψηφία των ταξιδιωτών εξακολουθούν να κάνουν κράτηση για κλασικούς καλοκαιρινούς προορισμούς στη Μεσόγειο, ο Ντουν αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή «έχει αντίκτυπο» στις κρατήσεις, με ορισμένους πελάτες να στρέφονται σε προορισμούς που συνήθως παραβλέπονται.

«Βλέπουμε μια μετατόπιση, με εκείνα τα [πιο δροσερά] μέρη να καταγράφουν αξιοσημείωτη αύξηση κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής περιόδου του έτους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε αναζήτηση δροσιάς

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ψυχρές περιοχές της βόρειας Ισπανίας είδαν απότομη αύξηση στις κρατήσεις κατά τις πιο ζεστές εβδομάδες του έτους, με τις κρατήσεις στο Μπιλμπάο να αυξάνονται κατά 120% σε ετήσια βάση, στη Λα Κορούνια κατά 79% και στο Οβιέδο κατά 65%.

Οι πιο ψυχρές χώρες, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, είχαν επίσης περισσότερες κρατήσεις.

Ο επικεφαλής του τουριστικού κολοσσού Tui προέβλεψε πέρυσι αύξηση των κρατήσεων σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, τονίζοντας παράλληλα ότι η τυπική καλοκαιρινή περίοδος στη Μεσόγειο έχει επιμηκυνθεί.

Σύμφωνα με τους FT, οι ταξιδιωτικές εταιρείες δεν βλέπουν ακόμη την αλλαγή των ταξιδιωτικών μοτίβων ως απειλή για τις επιχειρήσεις στη Μεσόγειο και ο Ντουν αναφέρει ότι είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί μόνιμη η επανασχεδίαση των ταξιδιωτικών μοτίβων.

«Το 2022 και το 2023 ήταν πραγματικά ζεστά, και παρόλα αυτά οι ισπανικοί προορισμοί φάνηκαν μεταξύ των κορυφαίων προορισμών στην Ευρώπη», διευκρίνισε.

Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού

Επεσήμανε επίσης, ότι οι παραθεριστές στην Ευρώπη έκαναν κράτηση για μικρότερα και φθηνότερα ταξίδια καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η υποτονική οικονομία έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές δαπάνες.

Οι άνθρωποι συνέχισαν να δίνουν προτεραιότητα στα ταξίδια μετά την πανδημία, τόνισε αλλά ότι η αδύναμη οικονομία οδήγησε πολλούς να κάνουν περιορίζουν τις προσδοκίες τους αντί να ακυρώνουν τα ταξίδια.

Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στο eDreams ήταν «σημαντικά χαμηλότερη» από ό,τι πριν από την πανδημία, ανέφερε, ενώ τα ταξίδια μικρών αποστάσεων έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικά από τις πιο ακριβές επιλογές μεγάλων αποστάσεων, με πολλούς ταξιδιώτες να επιλέγουν να μείνουν στην Ευρώπη.

«Όλα αυτά τα είδη είναι τρόποι με τους οποίους μια οικογένεια ή ένα νοικοκυριό προσπαθεί απλώς να διαχειριστεί τις δαπάνες τους κάτω από αυτές τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες», υπογράμμισε.

g