✊ Τι κάναμε το τελευταίο διάστημα;

24 11 2023 | 12:43Greenpeace Greece

Κατάθεση προτάσεων, δουλειά στο πεδίο, mini fest, επιστημονικές έρευνες, νέα ενδιαφέροντα πρότζεκτ, θέματα επικαιρότητας.
Εργαζόμαστε σταθερά για ένα καλύτερο αύριο, πιο πράσινο, δίκαιο και ειρηνικό, και χάρη σε εσένα συνεχίζουμε δυναμικά!

Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε
Αποκατάσταση των πληγέντων και αναγέννηση της γεωργικής παραγωγής στη Θεσσαλία, με επίκεντρο την προστασία και την ευημερία ανθρώπων και περιβάλλοντος, αποφεύγοντας λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος: αυτή οφείλει να είναι η προτεραιότητα για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία. Γι΄αυτό, βρεθήκαμε ακόμα μια φορά στην περιοχή και σε συνέντευξη τύπου μας στη Λάρισα καταθέσαμε αναλυτικές προτάσεις για το πώς αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Η γιορτή των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Το πρώτο “Κοινή Τάση mini fest” πραγματοποιήθηκε πριν λίγες εβδομάδες και το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: οι Ενεργειακές Κοινότητες ήρθαν για να μείνουν! Μέσα από συζητήσεις και workshop, οι συμμετέχοντες έμαθαν για τους τρόπους δημιουργίας και ανάπτυξης των Ενεργειακών Κοινοτήτων, γνωρίστηκαν με μέλη από εν ενεργεία Κοινότητες και ζήτησαν περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις. Το συμπέρασμα; Επιβεβαιώθηκε ξανά το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τις κοινοτικές λύσεις αυτοπαραγωγής ενέργειαςΑνάγκη ή μαρκετινγκ;
Black Friday αύριο και η “γρήγορη μόδα” θα έχει την τιμητική της. Εμείς σου δίνουμε 10 λόγους να απαρνηθείς τη γρήγορη μόδα και σου προτείνουμε μερικές πιο βιώσιμες λύσεις. Ας μην αφήνουμε το μάρκετινγκ εκατομμυρίων να μας ξεγελά, ας σκεφτούμε πραγματικά τι χρειαζόμαστε και ας κάνουμε έξυπνες αγορές, μειώνοντας τα περιττά αντικείμενα και τη σπατάλη, κάνοντας καλή έρευνα για την τιμή, την ποιότητα και το πόσο βιώσιμα ή όχι έχει παραχθεί ένα προϊόν.

Απογοήτευση, όμως τίποτα δεν τέλειωσε
Στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά, τα συμφέροντα των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και των χωρών-πετρελαιοπαραγωγών προστατεύθηκαν και πάλι. Οι υπόλοιπες χώρες επέλεξαν να δώσουν περισσότερη σημασία σε αυτούς, παρά στην προστασία του πλανήτη και της υγείας μας. Η Συνθήκη όμως πρέπει να εξασφαλίσει ότι η παραγωγή πλαστικού θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 75% ως το 2040, και στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων θα είμαστε εκεί να το απαιτήσουμε!

Θάλασσες γεμάτες ζωή
Ήξερες ότι απειλούμενες φάλαινες και δελφίνια ζουν όλο τον χρόνο στα ύδατα της χώρας μας, και συγκεκριμένα στα βαθιά νερά της Ελληνικής Τάφρου, εκεί που κυβέρνηση και εταιρείες πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες και σχεδιάζουν εξορύξεις αερίου; Μέσα από την επιστημονική μας έρευνα αποκαλύψαμε ότι τουλάχιστον τέσσερα είδη θαλάσσιων θηλαστικών ζουν στην Ελληνική Τάφρο, γεγονός που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις ερευνών και εξορύξεων στη θαλάσσια ζωή.

Δημόσιες βρύσες παντού!
Βρήκες δημόσια βρύση; Βάλτη στον χάρτη! Επειδή το νερό είναι πολύτιμο και πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτό όπου κι αν βρισκόμαστε, ξεκινήσαμε το πρότζεκτ “Ραντεβού στις Βρύσες”, με πρωτοβουλία της εθελοντικής μας ομάδας. Καταγράφουμε στον χάρτη πού υπάρχουν δημόσιες βρύσες κι αν λειτουργούν, και καλούμε κι εσένα να προσθέσεις κάποια που θα εντοπίσεις. Διεκδικούμε μαζί πρόσβαση σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους!