Το στοίχημα ηλεκτροδότησης της Αττικής - Πως γλιτώσαμε ένα γενικευμένο μπλακ άουτ

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού παραμένει και σήμερα το σύστημα ηλεκτρισμού της Αττικής. Τα χειρότερα δείχνουν να πέρασαν, καθώς λίγο μετά τα μεσάνυχτα επανήλθαν οι γραμμές του ΑΔΜΗΕ που χθες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ σταδιακά οι άνεμοι δυναμώνουν, φέρνοντας αιολικές ενισχύσεις. 

Τούτο δεν σημαίνει εφησυχασμό, ειδικά για όσο θα μαίνεται η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, εξαιτίας της οποίας η Αττική «φλέρταρε» χθες το βράδυ για ώρες με τον κίνδυνο ενός γενικευμένου μπλακ -άουτ. Με κομμένες λόγω της πυρκαγιάς τις δύο από τις τρεις γραμμές που συνδέουν την Ανατολική με τη Δυτική Αττική, ο κίνδυνος ήταν να «φύγει» και η τρίτη.

Στις εννιά το βράδυ ένα τεράστιο τμήμα του Λεκανοπεδίου τροφοδοτούνταν αποκλειστικά από αυτή τη μοναδική ανέπαφη γραμμή. Ευτυχώς η φορά του αέρα άλλαξε και η πυρκαγιά δεν έπληξε το τελευταίο δίαυλο ηλεκτροδότησης για εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια κατοίκους.

Το στοίχημα της Αττικής, της οποίας η τροφοδοσία κρεμόταν επί ώρες από μια κλωστή, προς ώρας κερδήθηκε, ωστοσο η δοκιμασία παραμένει. Εφόσον τα εναέρια μέσα νικήσουν γρήγορα τη πυρκαγιά, το σύστημα θα αντέξει χωρίς  σοβαρές περιπέτειες. Αλλωστε έχει αρχίσει σταδιακά να φυσάει και να μπαίνουν στο σύστημα τα μεγάλα αιολικά. 

Το θέμα του φορτίου δηλαδή δείχνει να τελειώνει. Μένει να φανεί τι θα συμβεί στα πύρινα μέτωπα. Κρίσιμη εξέλιξη ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του συστήματος μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό. Η τροφοδοσία πλέον γίνεται κανονικά με μοναδικό κίνδυνο να προκύψουν νέα προβλήματα από μια αναζωπύρωση της φωτιάς.

Το παιχνίδι δεν έχει ακόμη οριστικά κερδηθεί, ωστόσο για την ωρα, οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι και τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, λειτουργούν κανονικά. Σημειωτέον ότι λόγω της βλάβης, οι παραπάνω περιοχές τροφοδοτούνται από εναλλακτικές διαδρομές, δηλαδή από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών.

Οταν «έφυγαν» οι δύο γραμμές

Τα χειρότερα δείχνουν να πέρασαν για την Αττική, ωστόσο χθες το βράδυ η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική, όταν «έφυγαν» οι δύο από τις τρεις γραμμές που μεταφέρουν το ρεύμα από τη Δυτική στην Ανατολική Αττική. Οι δύο πολύ μεγάλες αυτές περιοχές συνδέονται με 3 γραμμές, 2 των 400 kV και μια των των 150 kV. Κάποια στιγμή χθες, «έπεσαν» η μία 400άρα και η 150άρα. Απέμεινε «ζωντανή» μόνο η άλλη 400άρα. Αν ο άνεμος δεν άλλαζε φορά, ίσως σήμερα να μιλούσαμε σε άλλη βάση Ευτυχώς όμως η κίνηση του αέρα άλλαξε, όπως και η κατεύθυνση της πυρκαγιάς και η γραμμή δεν κινδύνευσε. Διαφορετικά, θα επηρεάζονταν από ένα τεράστιο μέρος της Αττικής, μέχρι και οι Κυκλαδες, καθώς το καλώδιο φεύγει από το Λαύριο. Γι’ αυτο και ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν στείλει προσωπικό στα νησιά ώστε να μπορούν αν χρειαστεί να βάλουν μπροστά τις παλιές πετρελαϊκές των νησιών που είναι σε ψυχρή εφεδρεία.

Κατά τα λοιπά, συνεχίζουν να καταγράφονται ανά την Ελλάδα μικρά μπλακ άουτ, είτε εξαιτίας της καταπόνησης των υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ είτε εξαιτίας των πυρκαγιών. Χθες η ζήτηση για ρεύμα έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ, φτάνοντας κοντά στα 11.000 MW, ενώ ανάλογη εικόνα αναμένεται και σήμερα.

 

 

 

4 Αυγούστου 2021

energypress