Τέρμα στα μπλακάουτ με ενεργειακό μείγμα 100% από άνεμο, ήλιο και νερό, σύμφωνα με μελέτη που καλύπτει 139 χώρες.

Το μεγαλύτερο ερώτημα που τίθεται σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι αν ένα τέτοιο ενεργειακό μίγμα (αιολική, ηλιακή ενέργεια) συνδυαζόμενο με την αποθήκευση και μεταφορά ενέργειας μπορεί να καλύψει την μεταβαλλόμενη ενεργειακή ζήτηση ή θα προκαλέσει μπλακάουτ.  

Προς απάντηση του παραπάνω ερωτήματος πραγματοποιήθηκε σχετική έρευνα από ειδικούς των Πανεπιστημίων Stanford, UC Berkeley και του δανέζικου πανεπιστημίου Aalborg University. Εξέτασαν την ικανότητα 20 γεωγραφικών περιοχών – περιλαμβάνουν 139 χώρες -  ανά τον κόσμο να αποφύγουν φαινόμενα μπλακάουτ, όταν όλοι οι ενεργειακοί τομείς ηλεκτροδοτούνται ή καλύπτουν τις θερμικές τους ανάγκες με ρεύμα και θερμότητα που προέρχονται σε ποσοστό 100% από αέρα, νερό και ήλιο. Η μελέτη επικεντρώνεται στην πενταετία 2050-2054 εφαρμόζοντας μοντέλα πρόβλεψης καιρικών συνθηκών.

Μπορεί κανείς να διαβάσει αναλυτικότερα την μεθοδολογία που ακολούθησαν οι επιστήμονες στο άρθρο του Mark Z. Jacobson, "Matching Demand With Supply at Low Cost in 139 Countries Among 20 World Regions With 100% Intermittent Wind, Water, and Sunlight (WWS) for all Purposes".

Πρόκειται για 139 χώρες οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 99% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στο δημοσίευμα αναφέρονται δύο παράμετροι για να κρίνουμε αν το σενάριο 100% ΑΠΕ είναι υλοποιήσιμο ή όχι.

Η πρώτη παράμετρος αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Κύριο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι τα μπλακάουτ αποφεύχθηκαν με χαμηλό κόστος σε όλες τις περιοχές για το σύνολο της πενταετίας και στα τρία διαφορετικά σενάρια αποθήκευσης ενέργειας. Προκύπτει ότι πολλές πιθανές λύσεις για σταθερότητα του δικτύου με 100% ΑΠΕ είναι εφικτές, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα. 

Δεύτερη παράμετρο αποτελεί το κόστος το οποίο μπορεί να εξετασθεί από δυο πλευρές. Η μία είναι το κόστος ανά μονάδα ενέργειας και η άλλη η συνολική επιβάρυνση στους καταναλωτές και σε σύγκριση πάντα με το αντίστοιχο κόστος που προκύπτει από την χρήση ορυκτών καυσίμων. Αν δεν συμπεριληφθούν κόστη υγείας και κλιματικών επιπτώσεων τότε το σύστημα 100% ΑΠΕ κοστίζει το ίδιο ή και λιγότερο από σύστημα με ορυκτά καύσιμα. Αν όμως ληφθούν υπόψη κόστη από τις βλάβες στην υγεία και από τις κλιματικές καταστροφές τότε το σύστημα 100% ΑΠΕ κοστίζει μόλις το 25% του αντίστοιχου των ορυκτών καυσίμων. 

Πρόκειται για μια πρακτική τεχνική, ένα σύνολο επιλογών για την αποφυγή αιφνίδιων διακοπών ηλεκτροδότησης που συμβάλλει ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του προβλήματος της ενεργειακής ασφάλειας. 

Πηγή: (LEONARDO DICAPRIO FOUNDATION)

The 100% club: the cities going all-out on renewables

100% Renewables

70%, 80%, 99.9%, 100% Renewables — Study Central