Στο δυναμικό ηλεκτρικής ενέργειας των λιμανιών στρέφει την προσοχή της η ΡΑΕ.

Κομβικό ρόλο στον προωθούμενο ενεργειακό μετασχηματισμό μπορούν να παίξουν τα λιμάνια της χώρας, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και στα νησιά.

Εξάλλου, τόσο τα σχέδια για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στα νησιά που ήδη τρέχουν, όσο και ευρύτερα ο ρόλος των λιμανιών ως κόμβων στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας που αναπτύσσονται και συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της χώρας, έχουν ήδη φέρει στο προσκήνιο το θέμα. 

Με τη μελέτη του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού των λιμανιών, η ΡΑΕ επιδιώκει να έχει εμπεριστατωμένη γνώση ώστε να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση ρυθμιστικού ενδιαφέροντος ζητημάτων που σχετίζονται με συναφή θέματα ηλεκτροκίνησης μέσων μεταφοράς, ανάπτυξης ηλεκτρικών δικτύων και ενεργειακής αναβάθμισης λιμένων, θέματα παραγωγής ενέργειας με καύσιμα και μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον σε εγκαταστάσεις χωροθετημένες και συνδεδεμένες με λιμάνια κ.λπ. 

Έχοντας πλήρη επίγνωση του ζητήματος και της σημασίας του, η ΡΑΕ, κατόπιν εισήγησης του Τμήματος Ηλεκτρικών Δικτύων και Νέων Τεχνολογιών Ηλεκτρισμού, ανέθεσε στον Καθηγητή του ΕΜΠ  Γιάννη Προυσαλίδη την εκπόνηση μελέτης για υποστήριξη της Αρχής σε τεχνικά θέματα του δυναμικού ηλεκτρικής ενέργειας των λιμένων της ελληνικής επικράτειας.  

Το βιογραφικό του Καθ. Γ. Προυσαλίδη

Ο Καθ. Γιάννης Προυσαλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ) το 1991. 

Το 1997 αναγορεύτηκε Διδάκτορας ΕΜΠ, ενώ το 2001 εντάχθηκε στη δύναμη των μελών ΔΕΠ της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (ΣΝΜΜ-ΕΜΠ) με γνωστικό αντικείμενο "Ναυτική Ηλεκτρολογία και Ηλεκτρονική". 

Σήμερα, είναι Διευθυντής του Τομέα Ναυτικής Μηχανολογίας της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: ηλεκτρική πρόωση πλοίων, συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας πλοίων (σχεδιασμός, λειτουργία, προβλήματα ποιότητας ισχύος), βιομηχανικές εφαρμογές ηλεκτρονικών ισχύος, εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε λιμάνια και πλοία, εφαρμογές ηλεκτρικών διασυνδέσεων λιμένων-πλοίων κ.α. 

Ο κ. Προυσαλίδης έχει σημαντικό ερευνητικό έργο, με πλήθος ερευνητικών εργασιών και άλλων επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Μεταξύ άλλων, είναι συγγραφέας των εξής βιβλίων:

-Ι. Προυσαλίδης & Χ. Φραγκόπουλος. (2019). Ενεργειακά Συστήματα Πλοίου. Αθήνα: εκδ. Da Vinci

-Ι. Προυσαλίδης. (2014). Βασικές Αρχές Ηλεκτροτεχνίας. Αθήνα: εκδ. Ι. Σιδέρης

-Ι. Προυσαλίδης. (2012). Ηλεκτροτεχνικές εφαρμογές σε πλοία και πλωτές κατασκευές. Αθήνα: εκδ. Συμμετρία

 

 

12 Φεβρουαρίου 2021

energypress