Στις μετεκλογικές καλένδες οι διαγωνισμοί ΑΠΕ και αποθήκευσης – Στενεύουν τα περιθώρια του RRF για τις standalone μπαταρίες

Τουλάχιστον 2,5 μήνες ή και περισσότερο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για να διεξαχθούν οι ανταγωνιστικές διαδικασίες με τις οποίες θα κλειδώσουν ταρίφες τόσο νέα έργα ΑΠΕ όσο και το πρώτο «κύμα» standalone μπαταριών – με το χαρτοφυλάκιο των μονάδων αποθήκευσης (συνολικής ισχύος 900-1.000 Μεγαβάτ) να κατακυρώνει παράλληλα και επενδυτική ενίσχυση, με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από το RRF. Επομένως, είναι σχεδόν μηδενικές οι πιθανότητες και στις δύο περιπτώσεις οι διαγωνισμοί να διεξαχθούν πριν από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. 

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, «σειρά» στο σχήμα των ανταγωνιστικών διαδικασιών είχε η δεύτερη δημοπρασία για «μεγάλα» φωτοβολταϊκά και αιολικά, στο πλαίσιο της οποίας όπως έχει γράψει το energypress, το σχέδιο είναι η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς να ξεπεράσει το 1 Γιγαβάτ. Επίσης, εκκρεμεί ο πρώτος διαγωνισμός για «μικρά» φωτοβολταϊκά, ισχύος από 10 κιλοβάτ έως 1 Μεγαβάτ. 

 

Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα στήριξης προβλέπει το κλείδωμα ταρίφας μέσω διαγωνισμών, για «μικρά» έργα συνολικής ισχύος 250 Μεγαβάτ. Μάλιστα, ενόψει δρομολόγησης της διαδικασίας, από την 1η Ιανουαρίου 2023 έχει αρθεί η δυνατότητα έργων έως 500 κιλοβάτ να κατακυρώνουν διοικητικά οριζόμενες ταρίφες. 

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, η διαδικασία προκήρυξης θα «ξεκλειδώσει» με τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης στις δημοπρασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, για τον σκοπό αυτό η ΡΑΕ έχει αποστείλει σχετική γνώμη στο ΥΠΕΝ, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει έως αυτή τη στιγμή απάντηση από το υπουργείο. 

Ο καθορισμός τιμής εκκίνησης θα άνοιγε τον δρόμο για την προκήρυξη των δύο διαγωνισμών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, από την προκήρυξη έως την πραγματοποίηση των δημοπρασιών θα μεσολαβούσαν τουλάχιστον δύο μήνες, καθώς θα πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο χρονικό «παράθυρο» για την προετοιμασία των επενδυτών για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής, αλλά και την εξέτασή τους από τη ΡΑΕ. 

Έτσι, οι διαγωνισμοί θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μετά την έκδοση από την Αρχή του οριστικού καταλόγου συμμετεχόντων, αφού εξεταστούν τυχόν ενστάσεις αιτούντων που απορρίφθηκαν και, κατά συνέπεια, δεν συμπεριλήφθηκαν στον προσωρινό κατάλογο. 

Οι εκκρεμότητες για την αποθήκευση 

Σημαντικότερες εκκρεμότητες θα πρέπει να διευθετηθούν για τον αρχικό διαγωνισμό επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης standalone μπαταριών – και όχι μόνο γιατί θα πρόκειται για την πρώτη ανάλογη διαδικασία. Κι αυτό γιατί θα πρέπει επίσης να προηγηθεί μία σειρά από ρυθμιστικά και κανονιστικά βήματα, ώστε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων αποθήκευσης στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα. 

 

Έτσι, είναι αναγκαίο να θεσπισθεί ο Κανονισμός Αδειών Αποθήκευσης, όπως προβλέπει και το νομοσχέδιο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώµατα των κατόχων των αδειών αποθήκευσης. Για αυτό τον σκοπό, θα πρέπει να υποβληθεί σχετική εισήγηση της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ (η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του energypress βρίσκεται σε αρχικό στάδιο) ώστε να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση. 

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να οριστικοποιηθούν οι στατικοί και δυναμικοί περιορισμοί έγχυσης (τα σχόλια της διαβούλευσης για τους στατικούς περιορισμούς δημοσιεύθηκαν πριν από δύο 24ωρα), με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης. Η ΥΑ θα βασιστεί στις εισηγήσεις των Διαχειριστών, αλλά και στην πρόταση της ΡΑΕ που θα τις πλαισιώσει. Η οριστικοποίηση των περιορισμών θα ανοίξει τον δρόμο για την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος, ώστε να μπορούν πλέον οι Διαχειριστές να χορηγούν όρους σύνδεσης για standalone μπαταρίες. 

Εξίσου σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του διαγωνισμού, οριστικοποιώντας σημαντικές παραμέτρους που θα περιλαμβάνονται στην προκήρυξη. Τέτοιες παράμετροι είναι για παράδειγμα το αναγκαίο επίπεδο ωριμότητας των έργων για να λάβουν μέρος στη διαδικασία, όπως και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των επιλέξιμων μονάδων. Για τον σχεδιασμό, το ΥΠΕΝ προχώρησε στις αρχές της εβδομάδας σε προκήρυξη για την επιλογή συμβούλου.   

Αναγκαία η διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού έως τον Ιούνιο 

Αν και η τελική επιλογή θα γίνει με την οριστικοποίηση του διαγωνιστικού σχήματος, ο αρχικός προσανατολισμός του υπουργείου είναι το χαρτοφυλάκιο των 900-1.000 Μεγαβάτ να κλειδώσει ενίσχυση μέσω δύο δημοπρασιών. Οι παραπάνω εκκρεμότητες δείχνουν ότι για τις μονάδες αποθήκευσης είναι σαφώς μεγαλύτερη η προεργασία για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες και, κατά συνέπεια, ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, σε σχέση με τις δημοπρασίες για τις ΑΠΕ. 

Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα των μπαταριών είναι ότι η επενδυτική τους ενίσχυση θα γίνει μέσω του RRF, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες για την υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων. Ορόσημα που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θέτουν ως επιτακτική αναγκαιότητα τη διενέργεια της πρώτης δημοπρασίας το αργότερο έως τον Ιούνιο. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει ότι οι standalone μπαταρίες που θα προκριθούν θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του 2025

 

σ