Στόχος του ΥΠΕΝ η προκήρυξη έως τέλος 2022 του δεύτερου διαγωνισμού ΑΠΕ – Προς δημοπράτηση έργων άνω του 1 Γιγαβάτ
Στην όσο το δυνατόν πιο άμεση δρομολόγηση του επόμενου «κύματος» έργων ΑΠΕ με εγγυημένες ταρίφες στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να διασφαλίσει πως θα συνεχίσει να παραμένει υψηλός ο ρυθμός εγκατάστασης νέων «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στόχος του ΥΠΕΝ είναι έως το τέλος του έτους να προκηρυχθεί ο δεύτερος διαγωνισμός υπό το νέο σχήμα στήριξης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τον ίδιο λόγο εξετάζεται το ενδεχόμενο η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς να ξεπεράσει το 1 Γιγαβάτ. Εξάλλου, στην ανταγωνιστική διαδικασία θα «μεταφερθεί» και η ισχύς που έμεινε αδιάθετη στον πρώτο διαγωνισμό, και η οποία ανέρχεται σε 475 Μεγαβάτ περίπου, καθώς από αυτόν «προκρίθηκαν» έργα συνολικής ισχύος 525 Μεγαβάτ περίπου.
Όπως είναι φυσικό, η δημοπρασία θα ακολουθεί την «αρχιτεκτονική» της πρώτης ανταγωνιστικής διαδικασίας, δηλαδή θα προβλέπεται πως κάθε μία από τις δύο τεχνολογίες θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον το 30% της δημοπρατούμενης δυναμικότητας, στο πλαίσιο επίτευξης μίας ελάχιστης διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου των έργων που θα προκριθούν από τη διαδικασία.
Επίσης, για κάθε μία τεχνολογία θα καθορίζεται διαφορετική τιμή εκκίνησης. Παράλληλα, δεν αναμένεται να αλλάξει το επίπεδο ανταγωνισμού σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό, όπου είχε οριστεί στο 80%.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι πως στη δεύτερη διαδικασία θα καταγραφεί μεγαλύτερη συμμετοχή, με δεδομένο πως στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από την «πρεμιέρα» του νέου σχήματος στήριξης, θα έχει αυξηθεί η «δεξαμενή» των υποψήφιων έργων για κλείδωμα «ταρίφας». Σε αυτό θα συμβάλει η προσφορά όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ με βάση τις προτεραιότητες που καθορίζει η Υπουργική Απόφαση – διαδικασία που, όπως έγραψε το energypress, έχει ήδη ξεκινήσει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Διαχειριστής έχει ήδη ολοκληρώσει την εξέταση των αιτήσεων για τις πρώτες υποομάδες της Α Ομάδας. Επομένως, έχει μπει στις ράγες η ενίσχυση του χαρτοφυλάκιου «ώριμων» έργων, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις για διεκδίκηση Τιμής Αναφοράς μέσω του διαγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό οι τιμές διαμορφώθηκαν σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα. Οι χαμηλότερες τιμές που κλείστηκαν ήταν περί τα 46 ευρώ η Μεγαβατώρα, ενώ στα αιολικά στα 55,82 ευρώ η Μεγαβατώρα. Μάλιστα οι ταρίφες αυτές δίνουν «σήμα» και για τα επίπεδα διαμόρφωσης των τιμών στα «πράσινα» PPAs, με τις πληροφορίες από την αγορά να «δείχνουν» ότι αρκετές προκαταρκτικές συμφωνίες ανάμεσα σε παραγωγούς και προμηθευτές (κατά κύριο λόγο) έκλεισαν αμέσως μετά τη διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας.