«Στα καλύτερά τους» οι FiDs για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα και φυσικού αερίου – Τι δείχνει η έκθεση του IEA για τις επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016 βρέθηκαν οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ορυκτών καυσίμων, σημειώνοντας αύξηση 40%  από χρόνο σε χρόνο σε περισσότερα από 100 GW το 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η Κίνα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο των τελικών επενδυτικών αποφάσεων που ελήφθησαν με 95% στην κατηγορία των μονάδων άνθρακα.

Αντίστοιχα, «άνθηση» γνώρισαν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου οι σχετικές τελικές επενδυτικές αποφάσεις αθροίζονται στα 65 GW το 2022, ένα άλμα της τάξης του 40% και παρά τις εξαιρετικά υψηλές τιμές που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μερικές από αυτές τις FiDs αφορούν σε χώρες εισαγωγείς φυσικού αερίου και οι οποίες είναι «διπλά» εκτεθειμένες στην αστάθεια των τιμών.

Image removed.

Επιπρόσθετα, οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις για έργα ΑΠΕ το 2022 διατηρήθηκαν στα ίδια υψηλά επίπεδα του ρεκόρ που κατέγραψαν το 2021. Πιο συγκεκριμένα, οι FiDs για ηλιακά πάρκα αυξήθηκαν σημαντικά, ξεπερνώντας τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ – 20% επιπλέον σε σχέση με το 2021 – ενώ τα αιολικά γνώρισαν πτώση, ιδιαίτερα τα υπεράκτια αιολικά, τα οποία υποχώρησαν περισσότερο από 50%. Ο συνολικός αριθμός των «utility scale» FiDs αυξήθηκε με τα deals να φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Image removed.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με ιδιαίτερες προσδοκίες να υπάρχουν για την Γερμανία ως απόρροια του πακέτου των 31 δις δολαρίων που έχει εξαγγείλει για την επέκταση έργων ΑΠΕ σε ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το «κύμα» για νέα δυναμικότητα επαναεριοποίησης LNG που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην διασφάλιση των υποδομών για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την έκθεση του IEA, η ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης της Ευρώπης πρόκειται να αυξηθεί κατά 50 bcm από το 2022-2025, επεκτείνοντας την συνολική δυναμικότητα εισαγωγών LNG της Γηραιάς Ηπείρου κατά 1/5.

Image removed.

Μάλιστα, κατά την περυσινή χρονιά, εκτοξεύθηκαν οι επενδύσεις σε υποδομές επαναεριοποίησης, καθώς, βάσει των ανακοινώσεων που έχουν κάνει εταιρείες με έδρα την ΕΕ, η νέα δυναμικότητα εισαγωγής LNG υπολογίζεται στα 130 bcm, περιλαμβάνοντας περισσότερα από 20 έργα FSRUs. Περίπου 45 bcm σε δυναμικότητα επαναεριοποίησης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2023 με την Γερμανία να αποτελεί τον βασικό «αιμοδότη».

Image removed.

Αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν μεγάλα υδροηλεκτρικά και τα πυρηνικά, όπου σημειώθηκε τεράστια μείωση στην λήψη τελικών επενδυτικών αποφάσεων στα 14 GW και 4 GW, αντίστοιχα (από 20 GW και 6 GW το 2021, αντίστοιχα)

 

 

 

 

σ