Τα κέρδη-ρεκόρ στρέφουν ξανά τις ενεργειακές στα ορυκτά καύσιμα

12 03 2023 | 10:21

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ρωσικές κυρώσεις και η σφοδρή ενεργειακή κρίση, που έπληξε την Ευρώπη ως επί το πλείστον και δευτερευόντως τις ΗΠΑ, άλλαξαν άρδην τα δεδομένα για τους ενεργειακούς κολοσσούς της Γηραιάς Ηπείρου, που ακολουθούν τον ρυπογόνο δρόμο των αμερικανικών ενεργειακών.

Το 2022 καταγράφηκαν κέρδη-ρεκόρ, οπότε πλέον οι ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου στρέφονται ξανά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, ανεξαρτήτως του πώς θα επηρεαστούν οι δεσμεύσεις τους για μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Πρόκειται για μια προσέγγιση που είναι ήδη γνωστή στους αμερικανικούς κολοσσούς Exxon Mobil και Chevron, των οποίων το μέλλον παρέμενε πάντα προσδεδεμένο με το πετρέλαιο.

Η Shell, η BP και η TotalEnergies έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να πείσουν τους επενδυτές για τα πλεονεκτήματα των μηδενικών ρύπων και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά το 2022 άλλαξαν γραμμή πλεύσης με αφορμή τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που κέρδισαν από την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως και οι ομόλογές τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του finance.yahoo.com. Η μεταστροφή αυτή προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έστρεψε την εστίαση των κυβερνήσεων πίσω στην ενεργειακή ασφάλεια και δημιούργησε ένα τεράστιο κενό στις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης – αυτό το κενό μπορούσαν να καλύψουν οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις.

«Η παραγωγή πετρελαίου θα είναι και πάλι πάνω από τα επίπεδα του 2019», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνεϊ, σηματοδοτώντας μία αλλαγή στα λεγόμενά του σε σύγκριση με το 2020. Τότε διατεινόταν πως η ζήτηση μπορεί να έχει ήδη φθάσει στο μέγιστο. Η Shell έχει δηλώσει πως θα σταματήσει να αυξάνει τις δαπάνες στη μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ παράλληλα θα επεκτείνει την παραγωγή φυσικού αερίου. Η BP επιβράδυνε τη σχεδιαζόμενη μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και αναθεώρησε προς το χειρότερο τον στόχο της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η TotalEnergies ανοίγει νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ώστε να συνεχίσει μία δραστηριότητα που επεκτάθηκε κατά 15% το 2022. Οπως όλα δείχνουν, οι επενδυτές αποφασίζουν και ψηφίζουν στις γενικές συνελεύσεις με γνώμονα το πορτοφόλι τους. Οι αμερικανικές εταιρείες κέρδισαν σταθερά υψηλότερες αποτιμήσεις, διότι η εστίασή τους στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο απέφερε καλύτερες αποδόσεις. Μόνο η Chevron υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να δώσει 75 δισ. δολάρια στους μετόχους μέσω της επαναγοράς ιδίων μετοχών, κάνοντας να ωχριούν τα ανάλογα προγράμματα στις ευρωπαϊκές εταιρείες. Το 2021, τα επενδυτικά κεφάλαια Third Point του ακτιβιστή επενδυτή Νταν Λεμπ απέκτησαν σημαντικό μερίδιο στη Shell και άρχισαν να την πιέζουν να στραφεί και πάλι στον «μαύρο χρυσό». Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο, όπου οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να κυνηγούν αποδόσεις αμερικανικού μεγέθους. Είναι, τέλος, και η ενέργεια με χαμηλότερες εκπομπές, όπως τα βιοκαύσιμα και η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, που προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις και σαφέστερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

(Καθημερινή)

φ