BNEF: Πιο ανταγωνιστικές οι ΑΠΕ το 2022 από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά απέχουν πολύ από το στόχο του 2050

10 01 2023 | 08:53

Το 2022 έκλεισε με πέντε βασικά διδάγματα για την πορεία της ενεργειακής μετάβασης, όπως αναφέρει σε άρθρο του το BNEF.

Καταρχήν, είναι θετικό ότι οι ΑΠΕ συνεχίζουν να γίνονται πιο ανταγωνιστικές απέναντι στα ορυκτά καύσιμα και το κόστος τους έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 60% σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. Παρόλο που ο πληθωρισμός και το κόστος υλικών έχει αυξήσει το κόστος των ΑΠΕ κατά το τελευταίο έτος, η άνοδος στην περίπτωση της ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και αέριο υπήρξε εντονότερη. Επίσης, για πρώτη φορά το κόστος των χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών, όπως και των φωτοβολταϊκών είναι χαμηλότερο από τον άνθρακα και το αέριο.

 

Τα παραπάνω ισχύουν πλέον σε αγορές που εκπροσωπούν το 96% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής για την περίπτωση νέων μονάδων και ισχύουν στο 60% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής όταν συγκρίνονται οι ΑΠΕ με υφιστάμενες μονάδες.

Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η καθαρή ενέργεια αναπτύσσεται, αλλά όχι αρκετά για να επιτευχθεί ο στόχος μηδενικών εκπομπών. Στο σενάριο του BNEF δίχως νέες πολιτικές, οι ΑΠΕ αναμένεται να ξεπεράσουν το αέριο το 2024 και τον άνθρακα το 2028, όμως δεν θα αρκέσουν για το στόχο του 2050. Χαρακτηριστικό είναι ότι προβλέπονται εγκαταστάσεις ΑΠΕ 16 τεραβάτ το 2050, δηλαδή επταπλάσιες σε σχέση με σήμερα, όμως χρειάζονται 28 τεραβάτ.

Επιπλέον, το BNEF εκτιμά ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θα είναι δύσκολη, πράγμα που φαίνεται σήμερα στην Ευρώπη. Όπως τονίζεται, η διείσδυση των ΑΠΕ και της ηλεκτροκίνησης μπορεί να σημάνει την κορύφωση της χρήσης άνθρακα και πετρελαίου κατά την τρέχουσα δεκαετία και του αερίου την επόμενη.

Όμως, η τροχιά αυτή οδηγεί σε μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2 κατά 29% από σήμερα ως το 2050, πράγμα που μεταφράζεται σε άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου.

Προκειμένου να μπει ο πλανήτης σε τροχιά μηδενικών εκπομπών θα χρειαστεί να κορυφωθεί τώρα η χρήση ορυκτών καυσίμων και στη συνέχεια να περιοριστεί δραστικά.

Ένας τρόπος για να συμβεί αυτό είναι οι αγορές ρύπων, με την Παγκόσμια Τράπεζα να υπολογίζει ότι χρειάζεται μια τιμή στα 50-100$ ανά τόνο CO2 ως το 2030 παγκοσμίως.

 

Τέλος, οι μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας αντιμετώπισαν αυξημένο κόστος το 2022 λόγω του πληθωρισμού, καθώς η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 7% στα 151$ ανά κιλοβατώρα.

 

1