Σουμελίδης (ΔΕΗ): Χρειαζόμαστε μεγάλης κλίμακας έργα και μια ανταγωνιστική αγορά υδρογόνου

08 07 2023 | 09:29Energypress

Τον ενθουσιασμό του εξέφρασε, τόσο για την οργάνωση, όσο και για την μεγάλη συμμετοχή κόσμου στο Hydrogen & Green Gases Forum, που διοργάνωσε το energypress, o Αλέξανδρος Σουμελίδης, Διευθυντής Νέων Δραστηριοτήτων Παραγωγής της ΔΕΗ.

Μιλώντας στο περιθώριο του Συνεδρίου, τόνισε:

«Γίνεται μια πολύ ωραία κουβέντα, η οποία ξεφεύγει από αυτά που έχουμε συνηθίσει, μπαίνοντας στην ουσία. Δηλαδή, ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ενέργειας και συγκεκριμένα η νέα αγορά, του υδρογόνου, ποιες πολιτικές πρέπει να υλοποιούνται και ποιες είναι οι προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε, ως επιχειρήσεις και ως χώρα».

Ειδικότερα, όσον αφορά τις προκλήσεις, σημείωσε ότι, «πάμε να δημιουργήσουμε μια νέα αγορά, σε συνθήκες ταχείας μετάβασης, έχοντας όμως στο νου μας ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσιτή. Προσιτή για την κοινωνία, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και όσους είναι οι αποδέκτες του υδρογόνου. Άρα θα πρέπει όλοι, όσοι συμμετέχουμε στην αλυσίδα αξίας της αγοράς, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ζήτησης με το όσο το δυνατό πιο ανταγωνιστικό κόστος και τιμή προμήθειας στην αγορά.

Τέλος, αναφερόμενος στη συνεργασία με την Motor Oil, υπογράμμισε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι ως εταιρεία γι’ αυτή τη στρατηγική -θα έλεγα- συνεργασία. Η εν λόγω συνεργασία, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εταιρειών στη χώρα, με 49% μερίδιο της ΔΕΗ και 51% της Motor Oil, προέκυψε όχι ως μία ανάγκη να τοποθετηθούμε στην αγορά, αλλά ως επιλογή. Πού βασίζεται η επιλογή αυτή; Στην ενσυναίσθηση του εθνικού ρόλου των δύο εταιρειών, που προκύπτει τόσο από το μέγεθος, όσο και από την ιστορία τους και οι οποίες επιδιώκουν να συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων, για επιτάχυνση της μετάβασης και του new Green Deal στην Ευρώπη.

Πρακτικά οι δύο εταιρείες οραματίζονται να καταλάβουν ηγετική θέση. Με ποιο τρόπο; Όντας οι πρώτες που θα αναπτύξουν μεγάλου μεγέθους έργα. Τα πιλοτικά έργα είναι σημαντικά και χρειάζονται σε φάση ωρίμανσης. Στη φάση όμως που βρισκόμαστε ως χώρα και ως Ευρώπη, σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να υλοποιήσουμε μεγάλου μεγέθους έργα, σε σχέση και με τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κάτι που μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας ένα Green Hydrogen Hub προς την Ευρώπη.

 

 

 

σ

Αυτό είναι το όραμα της Hellenic Hydrogen, της εταιρείας που δημιουργήθηκε μεταξύ της Motor Oil και της ΔΕΗ. Ο στόχος αυτής της εταιρείας είναι η ταχεία ανάπτυξη έργων. Σήμερα θα παρουσιάσουμε το πρώτο από τα τρία μεγάλα έργα και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχουμε όλους αυτούς τους αξιόλογους συνομιλητές, αλλά και όσους παρακολουθούν το συνέδριο».

 

 

 

 

 

 

cover photo:youtruck.gr