Πώς η Κρήτη θα γίνει πράσινη κοιλάδα υδρογόνου

Την έναρξη υλοποίησης του έργου Κοιλάδα υδρογόνου Κρήτης Αιγαίου Crave – H2 ανακοίνωσε ο leader της κοινοπραξίας που θα υλοποιήσει το έργο, η εταιρεία Eunice. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη και λειτουργία καινοτόμων τεχνολογιών υδρογόνου σε διάφορες χρήσεις από τις μεταφορές μέχρι τη ναυτιλία και την αποθήκευση ενέργειας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από κοινοτικές επιδοτήσεις. Επίσης, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ονομαστικής ισχύος 5 MW, το οποίο θα παρέχει την πράσινη ενέργεια προκειμένου να γίνεται η ηλεκτρόλυση του πράσινου υδρογόνου. Ο στόχος που έχει τεθεί αφορά στην παραγωγή 500 τόνων ετησίως πράσινου υδρογόνου. 

Το έργο δεν είναι ακαδημαϊκό – ερευνητικό αλλά έργο που θα εισάγει την οικονομία του πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε πνοή και σε άλλα έργα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Eunice Γ. Πεχλιβάνογλου. 

Ο όμιλος EUNICE είναι ο συντονιστής και leader της κοινοπραξίας του έργου. Τη λίστα των partners συμπληρώνουν, η Industrie De Nora, ιταλική πολυεθνική που αναπτύσσει προηγμένα συστήματα ηλεκτρόλυσης, η Ballard Power Systems Europe, κατασκευαστής προϊόντων κυψελών καυσίμου PEM σε ποικίλες αγορές και εφαρμογές, η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχοντας ενεργά στις ρυθμιστικές, κοινωνικές και πολιτικές πτυχές του έργου. Η Solmar Tours, η μεγαλύτερη τουριστική εταιρεία στην Κρήτη και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, το Politecnico di Torino, ένα κορυφαίο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Ευρώπης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), καθώς και το ερευνητικό τμήμα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).Αναφερόμενος στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινοπραξία του έργου, ο κ. Πεχλιβάνογλου ανέφερε τον σχεδιασμό καθώς δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή εμπειρία για τέτοιου τύπου συστήματα υδρογόνου, η αδειοδότηση, για την οποία θα χρειαστεί η βοήθεια της πολιτείας, η κατασκευή και ιδίως οι ιδιαιτερότητες σε θέματα ασφάλειας και πυρόσβεσης, η λειτουργία και η εμπορία του υδρογόνου ώστε να υπάρξει μια πραγματικά βιώσιμη δραστηριότητα. 

 

 

σ