Σε τρείς φάσεις η εξέταση παλιών και νέων αιτήσεων ΑΠΕ από τη ΡΑΕ - Βήμα βήμα «χτίζεται» η ηλεκτρονική υποδομή.

Στην τελική ευθεία για την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εργαλείου με το οποίο θα αξιολογήσει τις αιτήσεις για άδειες παραγωγής ΑΠΕ που είχαν κατατεθεί μέχρι τον κύκλο του Ιουνίου του 2018 βρίσκεται η ΡΑΕ.

Πρόκειται για την απλούστερη μορφή της ηλεκτρονικής εφαρμογής, και οι αιτήσεις αυτής της πρώτης κατηγορίας θα κριθούν με το «παλιό» καθεστώς, θα λάβουν δηλαδή άδεια παραγωγής και όχι βεβαίωση παραγωγού όπως προβλέπει πλέον ο νόμος. Αυτό θα γίνει για λόγους ισονομίας, δεδομένου ότι η εξέταση των αιτήσεων του κύκλου Ιουνίου 2018 είχε ξεκινήσει πριν την ψήφιση του νόμου.

Το ηλεκτρονικό εργαλείο που θα εγκατασταθεί τώρα είναι η απλούστερη εφαρμογή, η οποία θα εμπλουτιστεί ώστε να μπορεί να αξιολογήσει τη δεύτερη ομάδα των αιτήσεων, εκείνων δηλαδή που κατατέθηκαν από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2019.

Αυτή η δεύτερη κατηγορία αιτήσεων θα αξιολογηθεί με το νέο καθεστώς και οι αιτούντες θα λάβουν βεβαίωση παραγωγού. Η ΡΑΕ θα πρέπει να εισαγάγει τα δεδομένα όλων των αιτήσεων άδειας παραγωγής που έχουν σωρευτεί στα γραφεία της.

Οι φάκελοι των επενδυτών με επικαιροποιημένα στοιχεία θα περνάνε ένας - ένας από αξιολόγηση, με τα νέα όμως κριτήρια. Αυτό που θα εξετάζεται είναι αρχικά η νομική υπόσταση του αιτούντος (μέσα από το TAXIS NET), αν έχει καταθέσει το τέλος που προβλέπει ο νέος νόμος (για τις παλιές αιτήσεις είναι μικρότερο) και αν έχει κωλύματα: αν βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και αν έχει επικαλύψεις με άλλη αίτηση κ.λπ..

Το εγχείρημα για την εξέταση όλων των παλιών αιτήσεων (πρώτης και δεύτερης κατηγορίας) είναι δύσκολο καθώς αφορά την αξιολόγηση συνολικά 1750 αιτήσεων Άδειας Παραγωγής, συνολικής δυναμικότητας περί τα 29 GW,  που θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξει ο νέος κύκλος κατάθεσης αιτήσεων με το καινούργιο σύστημα, να έχουν αξιολογηθεί.

Η τρίτη φάση ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εργαλείου  θα γίνει αργότερα και θα αφορά το πλήρες πληροφοριακό σύστημα για την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου ΑΠΕ μέσω του οποίου, όπως προαναφέρθηκε, θα γίνεται αυτόματα η επεξεργασία των αιτήσεων για τη χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού.

Το σύστημα θα επικοινωνεί με τα πληροφοριακά συστήματα των άλλων εμπλεκόμενων φορέων (π.χ. υπηρεσίες περιβάλλοντος) και τους Διαχειριστές Δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) και θα «πετάει» αυτόματα εκτός, όποια αίτηση έχει κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα θα χορηγεί αυτόματα τη Βεβαίωση Παραγωγού σε όποιον δεν έχει κάποιο κώλυμα.

Πρέπει βεβαίως να αναφερθεί ότι για να μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη μορφή το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΑΠΕ, και με δεδομένο ότι μέσα από εκεί θα γίνονται, αυτόματα, και οι τροποποιήσεις και μεταβιβάσεις αδειών, απαιτείται ένα μεγάλης δυσκολίας έργο που αφορά την εισαγωγή στο σύστημα όλων των παλιών αδειών παραγωγής που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν και βρίσκονται σε ισχύ.

 

 

6 Iουνίου 2020

energypress