Αυξάνονται ραγδαία οι ενεργειακές κοινότητες – Καταργείται η προτεραιότητα στις νέες αιτήσεις, μεταβατική φόρμουλα για τις παλιές.

Κάθε μέρα που περνάει υπό το παρόν καθεστώς, κατά το οποίο οι ενεργειακές κοινότητες έχουν απόλυτη προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεών τους και στη λήψη όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, πολλαπλασιάζεται ραγδαία ο αριθμός των ενεργειακών κοινοτήτων που προσέρχονται με φακέλους και αιτήσεις στο Διαχειριστή.

Αυτό διαπιστώνουν τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ, γεγονός που φαίνεται ότι θα επηρεάσει και θα κάνει πιο αυστηρό το περιεχόμενο της τελικής απόφασης που ετοιμάζεται.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι ο πιθανός χρόνος έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει τις προτεραιότητες είναι η επόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται να πάει και λίγες μέρες πιο πίσω.

Το ακριβές περιεχόμενο δεν έχει «κλειδώσει». Ωστόσο, η γενική κατεύθυνση είναι να καταργηθεί πλήρως η προτεραιότητα των ενεργειακών κονοτήτων από την έκδοση της απόφασης και μετά. Θα παραμείνει πιθανόν η προτεραιότητα των κοινοτήτων στις οποίες μετέχουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκείνων που αιτούνται εικονικό net metering, αλλά και η προτεραιότητα των αυτοπαραγωγών εν γένει, καθώς και έργων από ΦΟΣΔΑ.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι βεβαίως το τι θα γίνει με τις χιλιάδες των αιτήσεων που έχουν ήδη κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ και ζητούν όρους σύνδεσης. Εκεί η προτεραιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων έχει «εξοβελίσει» στα «αζήτητα» την δυνατότητα να εξεταστούν οι αιτήσεις των ιδιωτών μεμονωμένων επενδυτών, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος,

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις μέχρι την έκδοση της απόφασης αιτήσεις θα προβλεφθεί μια ειδική μεταβατική φόρμουλα σύμφωνα με την οποία θα περιοριστεί δραστικά το πλεονέκτημα που είχαν οι ενεργειακές κοινότητες, χωρίς όμως να καταργηθεί εντελώς. Ανεξάρτητα από την τεχνική επιλογή που θα γίνει, εκείνο που επιδιώκεται στην πράξη, είναι να μην καθυστερούν οι αιτήσεις των ιδιωτών, έναντι των κοινοτήτων, πάνω από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα δύο μηνών.  

Φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Σε τροχιά διευθέτησης βρίσκεται και το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η ΚΥΑ των Υπουργών Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην κοινή υπουργική απόφαση θα καθορίζεται η ισχύς σε MW, των φωτοβολταϊκών σταθμών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ενώ θα προσδιορίζονται και οι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών.

 

 

 

19 Φεβρουαρίου 2020

energypress