Σε «one-to-one» συναντήσεις η ΕΔΕΥ με εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας για offshore αιολικά - Ιδιαίτερα "ποιοτικό" το επενδυτικό ενδιαφέρον

Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους όσο και ξένους παίκτες της αγοράς για επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Είμαι εντυπωσιασμένος από το επίπεδο, την ποιότητα και το μέγεθος των Ελλήνων και διεθνών επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά».

 

Πρόσθεσε πως έχει γίνει σημαντική δουλειά μέχρι στιγμής σε αγαστή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν αξιολογηθεί περιοχές σε επίπεδο αιολικού δυναμικού, οι συνθήκες πυθμένα κ.α. Επίσης τόνισε πως ο σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί λαμβάνει υπόψη του και προσμετρά με ολοκληρωμένο τρόπο ευαίσθητα θέματα που άπτονται άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται ή σχετίζονται με την θάλασσα.

Πρόθεση της ΕΔΕΥΕΠ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Στεφάτος, είναι να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα στόχων για τα υπεράκτια αιολικά το αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίζει πότε θα δούμε το πρώτο έργο στις ελληνικές θάλασσες. Συμπλήρωσε δε πως υπάρχει ενδιαφέρον και για συνδυασμό ενεργειακών έργων στη θάλασσα, κάνοντας λόγο, χωρίς να κατονομάζει, «περίπτωση» που εξετάζει ελληνική θάλασσα. Συνδυασμός ενεργειακών έργων σημαίνει για παράδειγμα ένα υπεράκτιο αιολικό σε συνδυασμό με την παραγωγή υδρογόνου.

Επίσης, βρίσκεται σε one-to-one συζητήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές – εγχώριους και ξένους – προκειμένου να καταγραφούν προβληματισμοί και προτεραιότητες, στοιχεία σημαντικά για την ανάπτυξη ενός κλάδου που μόλις βρίσκεται στα πρώτα του βήματα. Η η ΕΔΕΥΕΠ έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ως τεχνικό σύμβουλο, πράγμα που σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς πρόκειται για ένα φορέα με πολύ καλή κατανόηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.  

Σημειώνεται ότι ένας εκ των τριών βασικών πυλώνων της εταιρικής στρατηγικής «Υδρογονάνθρακες 2.0» που τέθηκε σε εφαρμογή από την ηγεσία της εταιρείας πριν από 2 χρόνια αφορά στην διεύρυνση του σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες που μπορούν να υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας ΕΔΕΥΕΠ, αποδίδοντας της αρμοδιότητες ως Φορέας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Η τροπολογία προβλέπει ακόμη:

  • Την εκπόνηση τεχνικής μελέτης και αυτής, σχεδίου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ
  • Την εκπόνηση τεχνικών μελετών για προσδιορισμό και οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ
  • Την έκδοση Αδειών Έρευνας ΥΑΠ.
  • Την συγκέντρωση, αποθήκευση, επεξεργασία και συνολική διαχείριση στοιχείων και δεδομένων και αποτίμηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού και τυχόν άλλης συναφής των ανωτέρω, δραστηριότητα.  

1